ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Πάσχα 2020! Πότε θα δοθεί - Τα σενάρια

Δώρο Πάσχα 2020! Πότε θα δοθεί - Τα σενάρια

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιβεβαίωσε πως το Δώρο Πάσχα θα δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το πότε θα δοθεί.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εξετάσει εισηγήσεις προκειμένου το Δώρο Πάσχα να καταβληθεί μετά από 4 μήνες και να συμπέσει με το επίδομα αδείας.

Η σχετική εισήγηση στηρίζεται στην λογική ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τώρα την δυνατότητα να καταβάλουν, πέραν του μισθού και το Δώρο Πάσχα, αλλά και το ότι το δώρο θα πρέπει να πέσει στην αγορά όταν η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επανέλθει σε κάποια υποτυπώδη επίπεδα και όχι τώρα που όλα είναι παγωμένα.

Δεδομένου ότι το Δώρο του Πάσχα συνολικά ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, η θέση της κυβέρνησης είναι πως η ρευστότητα αυτή θα πρέπει να κατευθύνει στοχευμένα.

Αυτό που μέλλει να καταδειχθεί είναι το εάν τελικά η πιθανή απόφαση για τη μετάθεση της καταβολής του Δώρου Πάσχα θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα 800 ευρώ

«Μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές», είπε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

«Οκτακόσια ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Cnn.gr