ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα «υπερ – όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης στο πόλεμο για το PSI+

Ένα «υπερ – όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης στο πόλεμο για το PSI+

Σχεδόν δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η ενεργοποίηση των CAC’S από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να …πεισθούν, «με το άγριο», οι ξένοι ιδιώτες ομολογιούχοι, για να συμμετάσχουν στο PSI+.

Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη κι αποδεικνύονται εξαιρετικά σκληρές.

Συγκεκριμένα, πολλά hedge funds προειδοποιούν ότι δεν θα δώσουν το παρόν στη διαδικασία, επειδή δεν εξασφαλίζουν τα ανταλλάγματα που επιθυμούν, απειλώντας έτσι να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια.

Πρόκειται κυρίως για ρίσκι funds, τα οποία μπορεί και να έχουν στοιχηματίσει στην …αποτυχία του εγχειρήματος.

Γι αυτό' και η Αθήνα, με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το όπλο των CAC’s, μέσω των οποίων, πολύ απλά, οι μειοψηφούντες ομολογιούχοι θα υποχρεωθούν να κάνουν ό,τι αποφασίσουν οι πλειοψηφούντες.

Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει αυτοί οι τελευταίοι να συγκεντρώνουν το 75% των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που θα «κουρευτούν».

Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα, αφού θα θεωρηθεί 100% υποχρεωτικό haircut, θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και παράλληλη πτώχευση της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το PSI+ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο και όλα δείχνουν ότι αν δεν βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, πολύ δύσκολα θα ξεκολλήσει το project.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι τα CAC’s θα λειτουργήσουν απλώς εκφοβιστικά και τελικώς δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν.

Θα είναι όμως ένα πολύ καλό «όπλο» στα χέρια των διαπραγματευτών της ελληνικής πλευράς, για τα επόμενα πολύ κρίσιμα 24ωρα.

Η συμφωνία υπολογίζεται ότι θα έχει κλείσει το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.