ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Τα μέτρα ανακούφισης της Οικονομίας για μισθωτούς ελ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Κορονοϊός: Τα μέτρα ανακούφισης της Οικονομίας για μισθωτούς ελ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τα έκτακτα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίας που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι διασφαλίζεται πλήρως το δώρο Πάσχα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και είπε ότι η πληρωμή τους θα γίνει τμηματικά από την 1η Σεπτεμβρίου. Ακόμη είπε ότι δίνεται αποζημίωση 800 ευρώ σε όσους έχουν απολυθεί ή αποχώρησαν οικειοθελώς μέχρι τις 20 Μαρτίου και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δίνεται παράταση μέχρι το καλοκαίρι για την καταβολή του δώρου Πάσχα, ενώ για τις λοιπές επιχειρήσεις ισχύει η προβλεπόμενη από τον νόμο ημερομηνία καταβολής.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση τα μέτρα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους και έχουν ως εξής:

  • Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους.
  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο -Μάϊο.
  • Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).
  • Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.
  • Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.
  • Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα κλπ.

Σταϊκούρας: Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας

Παράλληλα, προανήγγειλε επίσημα την υφεσιακή πορεία της οικονομίας για το 2020 διαβεβαιώνοντας πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού θα συνεχιστούν.

«Εξασφαλίζουμε την μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της κάθε κοινωνικής ομάδας. Καλύπτουμε έτσι για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί.

«Με τις εξαγγελίες που εξειδικεύουμε σήμερα καλύπτουμε 600.000 επιχειρήσεις και 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Απαιτείται σωφροσύνη. Η κρίση είναι βαθιά. Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση.Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις» τόνισε.

Γεωργιάδης: Fake news τα περί capital controls

Στα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν.

Όπως είπε, «στόχος μας -όταν η Ελλάδα ξεπεράσει την κρίση- είναι με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στις επιχειρήσεις να μην μείνει καμία πίσω».

«Θέλω να πω σε όλους τους επιχειρηματίες και σε όλους τους εργαζόμενους ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα δεν είναι τα τελευταία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Βδομάδα με τη βδομάδα και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει αναγκαστικά δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και άρα δημιουργείται μεγαλύτερη ζημία στην πραγματική οικονομία τόσο εμείς εδώ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και πιο διευρυμένα μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει αυτές τις στιγμές ότι η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, ενώ χαρακτήρισε fake news τα περί capital controls, σημειώνοντας κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό επεισόδιο στον Έβρο:Επίθεση δουλεμπόρων με…χατζάρες σε φουσκωτό του Λιμενικού μέσα στο ποτάμι.