ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: «Έκρηξη» απολύσεων τον Μάρτιο - Χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας

Κορονοϊός: «Έκρηξη» απολύσεων τον Μάρτιο - Χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας

Σοκ προκαλεί η καθίζηση στην αγορά εργασίας κατά το Μάρτιο, το μήνα κατά τον οποίο ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού- Χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας - Πρόκειται για τη χειρότερη «επίδοση» από το 2001.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα αυτά «παροδικά» καθώς οφείλεται στο κορονοϊό.

Ο κ. Βρούτσης σημειώνει πως τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Μάρτιο 2020 αποτυπώνουν την αναμενόμενη δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς, παγκόσμιου χαρακτήρα, υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του Κορονοϊού COVID-19.

Πράγματι, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε αρνητικό πρόσημο κατά 41.903 θέσεις εργασίας (Σχήμα Ι), αποτέλεσμα που οφείλεται, ωστόσο, κατ’ αποκλειστικότητα στην ακύρωση προγραμματισμένων και άλλων προσλήψεων την περίοδο αυτή, ιδίως εποχικών προσλήψεων στον τουριστικό τομέα της οικονομίας και όχι σε απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Μάρτιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Μάρτιο 2020 ανήλθαν στις 77.044, μειωμένες κατά 13.880, έναντι του Μαρτίου 2019 που ανήλθαν στις 90.924.

Επίσης, το ισοζύγιο του μήνα έλαβε τη δυσμενέστερη αρνητική τιμή του στις 20 Μαρτίου, και έκτοτε παρουσίασε τάσεις βελτίωσης, γεγονός που αντανακλά την ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων που λάβαμε στην αγορά εργασίας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βυθίζεται σε πολύ βαθιά ύφεση - Απώλεια 2,5 του ΑΕΠ για κάθε μήνα «λουκέτου»

Σχετικές ειδήσεις