ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: «Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για το PSI»

Μέρκελ: «Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για το PSI»

Την πεποίθησή της ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) βρίσκονται σε "καλό δρόμο" εξέφρασε την Πέμπτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

"Στη βάση αυτή θα καταρτιστεί το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, στο οποίο πρέπει η Ελλάδα να εξειδικεύσει ξανά τις πρόσθετες υποχρεώσεις της", συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Η Καγκελάριος δήλωσε ακόμα ότι το Βερολίνο αναμένει πόρισμα για το αν θα μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινείται νομικά εναντίον κρατών-μελών της ευρωζώνης που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της.

"Έχουμε πει ότι θα ζητήσουμε τη γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να μας εξηγηθεί εγγράφως γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να υποβάλει μήνυση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", είπε η Καγκελάριος.

Αισιοδοξία Ρεν για το «κούρεμα»

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τη μείωση του χρέους της μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ανέφερε ο επίτροπος Όλι Ρεν από το Νταβός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερα χρήματα από τον επίσημο τομέα για να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης στη συμφωνία για Ελλάδα.

"Η επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται από τον επίσημο τομέα δεν είναι τίποτα δραματικό", σημείωσε.

Μήλος με τον ρόλο της ΕΚΤ

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ διέψευσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις στην τρόικα για το κούρεμα των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

«Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις εξ όσων γνωρίζω» είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

ΔΝΤ: Δεν ζητήσαμε από ΕΚΤ συμμετοχή στη διάσωση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να παίξει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, υποστήριξε την Τετάρτη το Ταμείο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray, «Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, είναι ζωτικής σημασίας το νέο πρόγραμμα να στηριχθεί από ένανσυνδυασμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και στήριξης από τον επίσημο τομέα, που θα οδηγεί σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Το ΔΝΤ δεν έχει άποψη ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η συμμετοχή του κάθε τομέα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει από την ΕΚΤ να παίξει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο».