ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BBC: Από θέση ισχύος διαπραγματευτικά η Ελλάδα

BBC: Από θέση ισχύος διαπραγματευτικά η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υποστηρίζει το BBC.

Σε ανάλυσή της στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου, η Στέφανι Φλάντερς διαπιστώνει ότι υπάρχει αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, με τη «ζυγαριά» να γέρνει προς την ελληνική πλευρά.

Η μεταβολή δυνάμεων οφείλεται σε τρεις λόγους. Πρώτον, στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, δεύτερον, στο γεγονός ότι στο «κούρεμα» θα αναγκαστούν να μετάσχουν και οι επίσημοι πιστωτές και τρίτον, στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται χρήματα μόνον για την αποπληρωμή του χρέους, έχοντας καταγράψει αθόρυβα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παρά τα «φθηνά» δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, η Ελλάδα πλήρωσε το 2011 23% περισσότερο τόκο απ' ότι το 2010, οπότε το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Η συντάκτης της ανάλυσης επισημαίνει ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί «εθελοντική» συμφωνία για το PSI, η συμμετοχή μόνο των ιδιωτών δεν αρκεί, ενώ η συμμετοχή της ΚΤ είναι απαραίτητη.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με την Φλάντερς, η Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έχει καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και να δίνει τα χρήματα που εισπράττει με τη μορφή δανείων αποκλειστικά για το χρέος της.

Τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις ή και πτώχευση θα είχε πολύ μικρότερο κόστος απ' ότι το καλοκαίρι, ενώ η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας θα είναι πολύ δύσκολο να υποστηριχθεί ως πολιτική, αφού αποσκοπεί στην αποπληρωμή τόκων.

Τυχόν πτώχευση της Ελλάδας θα έχει όμως τεράστιες συνέπειες στις εγχώριες τράπεζες και την εσωτερική οικονομία.