ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BBC: Με «μαγικά» οι Έλληνες εξαφάνισαν το χρέος

BBC: Με «μαγικά» οι Έλληνες εξαφάνισαν το χρέος

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, αλλά μήπως αυτή η οικονομική κατάρρευση της χώρας οφείλεται σε ταχυδακτυλουργικά του παρελθόντος από τους Έλληνες στατιστικολόγους;» διερωτάται το ραδιόφωνο του BBC.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «πώς τα "μαγικά" εξαφάνισαν το ελληνικό χρέος πριν την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ», το βρετανικό δίκτυο επιχειρεί να διαπιστώσει γιατί το χρέος της χώρας μας έγινε τόσο μεγάλο.

Ο «μάγος» επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

«Αποκαλούσαμε τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μάγο, γιατί μπορούσε να εξαφανίσει τα πάντα. Εξαφάνισε τον πληθωρισμό και στη συνέχεια το έλλειμμα», υποστηρίζει η Ελληνίδα οικονομολόγος, Μιράντα Ξαφά.

Μάλιστα, η κ. Ξαφά δίνει ως παράδειγμα τον ΟΣΕ, που έχει περισσότερους υπαλλήλους απ' ότι επιβάτες, ενώ εξέδιδε μετοχές, τις οποίες το κράτος αγόραζε, περνώντας την πράξη στα βιβλία ως οικονομική συναλλαγή και όχι ως δαπάνη.

Η κ. Ξαφά, που τη δεκαετία του '90 εργαζόταν σε μια λονδρέζικη επενδυτική εταιρεία, γνώριζε και είχε ενημερώσει τους πελάτες της ότι η οικονομία της χώρας δεν ήταν έτοιμη, ενώ τα στατιστικά στοιχεία δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα.

«Βλέπαμε τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ που μαγείρευε τα στοιχεία για το χρέος, το έλλειμμα και όλα τα υπόλοιπα», υποστηρίζει.

«Η Ελλάδα μαγείρεψε τα στοιχεία»

Η συνθήκη του Μάαστριχτ προέβλεπε ότι το έλλειμμα για τις χώρες της ευρωζώνης θα έπρεπε να μην ξεπερνά το 3%. Ορισμένες χώρες δεν το σεβάστηκαν, ενώ η Ελλάδα μαγείρεψε τα στοιχεία της για να ενταχθεί στην ευρωζώνη.

Το 2004, το έλλειμμα εμφανιζόταν στο 1,5%, ωστόσο στην πραγματικότητα άγγιζε το 8,3%, αναφέρει το δημοσίευμα.

Για λάθος αποτύπωση των στοιχείων κάνει λόγο και ο Πέτρος Δούκας, λίγο πριν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. «Είχα συναντηθεί με αξιωματούχο του υπουργείου και του ζήτησε λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό. Του είχα πει: "μην φοβάσαι για οτιδήποτε, απλά πες μου την αλήθεια"», θυμάται ο κ. Δούκας, που προσθέτει ότι η διαφορά ανερχόταν περίπου στο 7%.

Ο κ. Δούκας θορυβήθηκε και μίλησε με την τότε κυβέρνηση, παίρνοντας την απάντηση: «έχουμε Ολυμπιακούς αγώνες και δεν μπορούμε να θορυβήσουμε τους πολίτες και να προκαλέσουμε απεργίες λίγο πριν αρχίσουν».

Φθηνός δανεισμός

Αντί να αναδιοργανώσει τα δημόσια οικονομικά της, η Ελλάδα δανειζόταν και δανειζόταν για να καλύψει το έλλειμμα. Οι αγορές δεν πίστευαν ότι υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας, καθώς το ευρώ ήταν ασφαλές νόμισμα. Η χώρα δανειζόταν φθηνά, σχεδόν με γερμανικά επιτόκια.

Η διαφορά των spreads φαίνεται ότι είχε εξαφανιστεί. Κάθε χώρα της ευρωζώνης ήταν πολύ κοντά με τη Γερμανία.

Οι αγορές απέτυχαν να προβλέψουν τα τεράστια χρέη που θα συσσωρευόταν και υποτίμησαν τον κίνδυνο.

Παραβάτης και η Γερμανία

Την ίδια Γερμανία και Γαλλία έσπασαν τους κανόνες του Μάαστριχτ για έλλειμμα μέχρι 3% και χρέος μέχρι 60%. Το Βερολίνο, που είναι και η πιο πειθαρχημένη οικονομικά χώρα της Ευρώπης, πιεζόταν λόγο του κόστους που είχε η ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

«Η Γερμανική κυβέρνηση ήταν αμαρτωλή», δηλώνει ο οικονομολόγος Βον Κιάου, που διερωτάται «όταν μια χώρα όπως η Γερμανία παραβιάζει τους κανόνες, πώς μπορείς να πείσεις τις μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, να τους σεβαστούν;».

Ως εκ τούτου, καταλήγει το δημοσίευμα, η μεγαλύτερη πρόκληση των Ευρωπαίων είναι να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν πρόκειται να παραβιάσει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο στο μέλλον.