ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες - Τι γλιτώνουν όσοι καταθέτουν πινακίδες

Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες - Τι γλιτώνουν όσοι καταθέτουν πινακίδες

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Tην ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. 

Το ΥΠΟΙΚ αλλάζει τη διαδικασία της κατάθεσης πινακίδων για ακινησία ΙΧ, προκειμένου να μη χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να μεταβαίνουν στις Εφορίες. Πλέον, μόνο ψηφιακά θα γίνεται η κατάθεση των πινακίδων από τους ιδιοκτήτες οχημάτων

Σε περίπτωση που εντοπιστούν να κυκλοφορούν με τα οχήματα που έχουν δηλώσει σε ακινησία, θα κληθούν να πληρώσουν «τσουχτερά» πρόστιμα, που θα φτάνουν τα 10.000 ευρώ την πρώτη φορά, και τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα όποιος ιδιοκτήτης θέλει να γλιτώσει από τα «χαράτσια» με τα οποία επιβαρύνονται πλέον τα ΙΧ, θα πρέπει να μεταβεί στην εφορία στην οποία υπάγεται και με τις πινακίδες κυκλοφορίας, την άδεια κυκλοφορίας και μια υπεύθυνη δήλωση ανά χείρας να υποβάλει δήλωση ακινησίας. Κάτι που απαιτούσε πολλές ώρες, κυρίως τις τελευταίες μέρες του χρόνου που έληγε η προθεσμία.

Ποια «χαράτσια» γλιτώνουν όσοι καταθέτουν τις πινακίδες των ΙΧ τους

  • Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.
  • Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
  • Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει ακόμα μία διάταξη, σύμφωνα με την οποία, θα δοθεί η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων σε πληττόμενους από τη πανδημία του κορονοϊού οφειλέτες, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δόσεων το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Lockdown: Ποια καταστήματα οδεύουν προς άνοιγμα - Το σχέδιο της κυβέρνησης