ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες δανειολήπτες - Πώς θα ρυθμίσετε τα δάνειά σας

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες δανειολήπτες - Πώς θα ρυθμίσετε τα δάνειά σας

Νέα ευκαιρία με το πρόγραμμα «Γέφυρα» και παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. 

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο Δημήτρη Αναστασόπουλο για να μας εξηγήσει ποιοι δανειολήπτες είναι οι κερδισμένοι και πώς μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

«Δίνεται παράταση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» μόνο όμως για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών καθώς και παράταση ως προς την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα ανάλογα με την δραστηριότητα του προσώπου και το μέγεθος της επιχείρησης» υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και την επιδότηση δανείων με εξασφάλιση στην κύρια κατοικία, ο κ. Αναστασόπουλος διευκρίνισε πως αφορά όσους έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊου και παρατείνεται κατά 3 μήνες, δηλαδή έως τις 31.3.2021 ως προς τα εξής:

Α. Η προθεσμία εντός της οποίας οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ρύθμισης, οι δικαιούχοι θα λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους, συνολικής διάρκειας 9 μηνών.

«Συγκεκριμένα, εκτός των ενήμερων ή σε καθυστέρηση δανείων, προβλέπεται η επιδότηση δανείων τα οποία έχουν καταγγελθεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προηγηθεί ρύθμιση των δανείων αυτών συναινετικά και με τρόπο οριστικό μεταξύ πιστωτή και δανειολήπτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος και πρόσθεσε «δίνεται λοιπόν η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν προλάβει να ρυθμίσουν τα καταγγελμένα δάνεια τους να το κάνουν προκειμένου να λάβουν την αντίστοιχή επιδότηση» τόνισε.

Β. Η προθεσμία έναρξης καταβολής της κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» οι οποίοι έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών περί δυνατότητας ένταξης σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων ή για παράταση της υφιστάμενης αναστολής πληρωμών δανειακών τους υποχρεώσεων μέχρι τις 31.3.2021. Σε κάθε περίπτωση, η εννεάμηνη κρατική επιδότηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορεί να ξεκινήσει, το αργότερο, έως την 1η.4.2021.

«Πρακτικά, όσοι είχαν ενήμερα δάνεια σε αναστολή λόγω της πανδημίας μπορούν ακόμα να υποβάλλουν αίτηση για την επιδότηση των εξυπηρετούμενων δανείων τους» επισήμανε ο κ. Αναστασόπουλος.


Αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα ή όπως πλέον ονομάζεται «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» ο κ. Αναστασόπουλος διευκρινίζει

Παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής του Νόμου, ως εξής:

Α. Για τα φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ:

Παρατείνεται για 5 μήνες η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η.6.2021.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής των πτωχεύσεων μικρού αντικείμενου η οποία θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ομοίως παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών η οποία θα γίνεται επίσης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα μόνο για τους επιχειρηματίες (ο γνωστός εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που πλέον διευρύνεται και δικαίωμα υπαγωγής έχουν και οι μη έμποροι).

Αφορά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με αντικειμενική αξία περιουσίας που δεν ξεπερνά τα 350.000 ευρώ.

Β. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ: παρατείνεται για 2 μήνες η διαδικασία εξυγίανσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η.3.2021.

«Οι παραπάνω διαδικασίες αφορούν πτωχεύσεις και εξυγιάνσεις με μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο και υποβάλλονται και η αίτηση για την κήρυξη της πτώχευσης και το σχέδιο εξυγίανσης για επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο» κατέληξε ο κ Αναστασόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τέσσερις και σήμερα για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου- Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών