ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να ξορκίσει το φάντασμα της Folli Follie

Πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να ξορκίσει το φάντασμα της Folli Follie
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Το σκάνδαλο της Folli Follie στιγμάτισε την ελληνική κεφαλαιαγορά και εξέθεσε διεθνώς τους εποπτικούς μηχανισμούς της χώρας μας και ειδικά τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Για να μην επαναληφθούν αντίστοιχου μεγέθους σκάνδαλα, όπως αυτά που απεκάλυψαν με καθυστέρηση ξένοι επενδυτές ή ξένες εποπτικές αρχές - αλλά όχι οι ελληνικές αρχές- η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί μια σειρά από παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Το εάν θα τα καταφέρει ή θα αποδειχθούν ξανά ευχολόγια θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ειδικά από την πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, Βασιλική Λαζαράκου.

Ως άμυνα στα σκάνδαλα τύπου Folli Follie θεσπίστηκε η διάταξη του άρθρου 40 του Ν. 4640/2019 με το οποίο δίδεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει από το δικαστήριο διορισμό προσωρινής διοίκησης σε εισηγμένη εταιρεία αν συντρέχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, μέτρο το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την ψήφισή του.

Επίσης, νομοθετήθηκαν οι διατάξεις για την εταιρική διακυβέρνηση που καθιστούν επιπλέον υπόλογες τις Επιτροπές Ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και διασφαλίζουν την ανεξαρτησίας τους.

Κατά τα λεγόμενα της κ. Λαζαράκου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει με τη βοήθεια ομάδας εμπειρογνωμόνων να επεξεργάζεται αλλαγές στη νομοθεσία για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στη θεραπεία είτε προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο, είτε θεμάτων που συνδέονται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Ως προς την ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, η οποία θα αποτελεί στόχο και για το 2021, η Αρχή προχώρησε σε σειρά ενεργειών για παροχή πληρέστερης ενημέρωσης και για αποτροπή ερμηνευτικών ασαφειών στη νομοθεσία της Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να υπάρχει πρόληψη προβλημάτων και δυσλειτουργιών στην αγορά, πριν δημιουργηθούν δυσάρεστες συνέπειες, ενώ εστάλη ενημέρωση σε εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένες υποδείξεις, πρακτικές και διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για επιμέρους θέματα που αφορούν κυρίως τις υποχρεώσεις τους σε θέματα διαφάνειας ή και κατάχρησης αγοράς.

Ως προς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δρομολογήσει την ευρύτερη αναβάθμιση των συστημάτων της στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, κάτι το οποίο ευελπιστεί να ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά στον επόμενο χρόνο.

Τέλος, επιδίωξη, πέραν της αυστηρής εποπτείας, είναι και η συμβολή στη θωράκιση της Κεφαλαιαγοράς και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει κύκλος συναντήσεων με φορείς και εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να διερευνηθούν τα σημεία εκείνα της νομοθεσίας που χρήζουν βελτιώσεων, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.