ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο προσκήνιο ξανά οι χάρτινες αποδείξεις μέσω Google Play και το App Store

Στο προσκήνιο ξανά οι χάρτινες αποδείξεις μέσω Google Play και το App Store
INTIME

Οι χάρτινες αποδείξεις επανέρχονται στο προσκήνιο, με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει νέα κίνητρα προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές τους με μετρητά.

Σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις από το κινητό τους αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία.

Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και το App Store και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το smartphone του τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη.

Μάλιστα η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή. Με το σύστημα αυτό θα περιοριστεί και το φαινόμενο που έχει ενσκήψει με τα παράνομα λογισμικά των ταμειακών μηχανών.

Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος θα «περνάει» τις αποδείξεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητα ή όχι της απόδειξης.

Οι αλλαγές που εξετάζονται στο μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να τρέξουν παράλληλα με την online σύνδεση των 600.000 ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.

Στη βάση αυτή θα επέλθουν και αλλαγές στη φορολοταρία. Ειδικότερα, θα μπαίνουν στην κλήρωση που γίνεται κάθε μήνα και οι συναλλαγές με τις «σκαναρισμένες» χάρτινες αποδείξεις. Τα χρηματικά ποσά που θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι θα είναι μεγαλύτερα από τα 1.000 ευρώ που προβλέπονται σήμερα τον μήνα για 1.000 τυχερούς.