ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχεί τα νοικοκυριά η αύξηση των τιμών – Σφίγγουν το ζωνάρι

Ανησυχεί τα νοικοκυριά η αύξηση των τιμών – Σφίγγουν το ζωνάρι
INTIME

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των ειδών νοικοκυριού αποτυπώνεται στις ανησυχίες των νοικοκυριών, όπως αυτές καταγράφονται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο.

Το 59% των καταναλωτών (από 47%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 4% (από 5%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -15,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,8 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε περαιτέρω υποχώρηση τον Φεβρουάριο, στις -13,8 μονάδες, έναντι -9,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Το 26% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 53% αναμένει σταθερότητα.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» υποχώρησε ελαφρά, στο 57% (από 59%), ενώ ήταν αμετάβλητο στο 8% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Το 74% των καταναλωτών (από 71%) συνεχίζει να προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 13% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 83% (από 80%), με το 5% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Το 77% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 22% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 27% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» κυμάνθηκε και πάλι στο 6-7%.