ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια: Διπλή αποζημίωση τον Απρίλιο - Πότε και πώς πληρώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ενοίκια: Διπλή αποζημίωση τον Απρίλιο - Πότε και πώς πληρώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ακίνητα: Οι προϋποθέσεις που θα καταβληθούν αυτόματα οι επόμενες αποζημιώσεις - Οι «κόφτες» και οι έλεγχοι. 

Στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν διπλή αποζημίωση τον Απρίλιο, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντάς τα νέα μέτρα στήριξης.

Όπως είπε ο υπουργός, η καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του δεύτερου δεκαήμερου του Απριλίου θα γίνει υπό προϋποθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Έως τις 15 Απριλίου σχεδιάζεται να αρχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους τα μηνιαία μισθώματα Φεβρουαρίου και Μαρτίου, καθώς οι τελευταίοι δικαιούνταν μηδενικά (ή μειωμένα) ενοίκια λόγω πανδημίας: «Κλειδί» για την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων είναι ο «μηχανισμός» που υιοθετούν Υπουργείο Οικονομικών και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος θα επιτρέπει την καταβολή των αποζημιώσεων χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση.

Πώς εξασφαλίζουν οι ιδιοκτήτες τη διπλή αποζημίωση

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στις επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και δικαιούνται πλήρη απαλλαγή καταβολής ενοικίου. Έτσι, η αποζημίωση ενοικίου θα εκταμιεύεται χωρίς την υποβολή νέας αίτησης.

Ωστόσο, για να εξοφληθεί κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου την «διπλή» αποζημίωση, θα πρέπει να έχει υποβάλει τη σχετική δήλωση για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου έως αύριο Τετάρτη 31 Μαρτίου. Η ταχεία εξόφληση αποζημίωσης μπορεί να λειτουργήσει για τους ιδιοκτήτες ακίνητων που έχουν ως ενοικιαστές είτε εταιρείες κλειστές με κρατική εντολή ή πληττόμενες εταιρείες, σε περίπτωση που ο σχετικός κατάλογος δικαιούχων δεν αλλάζει. Αλλά και στις περιπτώσεις των δικαιούχων έκπτωσης ενοικίου, υπαλλήλων σε αναστολή, καθώς έχουν γίνει οι σχετικές δηλώσεις ακόμη και για τον μήνα Μάρτιο.

Οι προϋποθέσεις

Για να καταβληθούν οι «διπλές» αποζημιώσεις και μάλιστα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο

Αποζημιώσεις για τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, οι επιχειρήσεις στις οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο.

  • Για τους ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60% αντίστοιχα του μισθώματος.
  • Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Για τον μήνα Απρίλιο, το «μηδενικό» ενοίκιο θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και ήταν στον σχετικό κατάλογο στα τέλη Μαρτίου, ( του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών) που παραμένουν κλειστοί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες τις επόμενες ώρες