ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση Newsbomb.gr: Γιατί τόσος ντόρος γύρω από το Bitcoin; Πόσο ενδιαφέρει τους Έλληνες;

Μπορεί να εξελιχθεί σε «φούσκα»;
AP PHOTOS

Bitcoin: Όταν το 2009 το Bitcoin και η ιδέα του blockchain εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο, λίγοι ήταν εκείνοι, ακόμα και από τον οικονομικό κόσμο, που πήραν στα σοβαρά αυτή την ψηφιακή επένδυση. 12 χρόνια μετά, η ιδέα αυτού του τρόπου συναλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και του απλού πολίτη, που βλέπει με άλλο «μάτι» την ανταλλαγή και αγορά ψηφιακών χρημάτων υπό το καθεστώς της προστασίας της ταυτότητας και της ανεξαρτησίας από κάθε είδους τραπεζικού και κρατικού ελέγχου.

Η Tesla ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα αποδέχεται το bitcoin ως μέσο πληρωμής για τα οχήματά της και αποκάλυψε ότι έχει ήδη αγοράσει 1,5 δισ. δολάρια από το εν λόγω κρυπτονόμισμα. Παράλληλα, Uber και Mastercard σκοπεύουν και αυτές με τη σειρά τους να δεχτούν συναλλαγές με Bitcoin, με τον τραγουδιστή Jay Z και τον Ceo του Twitter Jack Dorsey να ιδρύουν ένα ταμείο ανάπτυξης του Bitcoin.

elom-nask.jpg
O CEO της Tesla Elon MuskAP PHOTOS

Και όπως αναφέρει το CNN όσα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επενδύουν σε Βitcoin, τόσες περισσότερες εταιρείες θα εντάσσουν το κρυπτονόμισμα στις συναλλαγές τους.

Ορισμένοι δε επενδυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι μια καλή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και του αδύναμου δολαρίου. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2020, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όταν μείωσε τα επιτόκια, αποδυναμώνοντας σημαντικά το δολάριο, η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε.

Ανάμεσα, όμως, στους θιασώτες της ιδέας, που μιλούν για την επένδυση του μέλλοντος, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα εξελιχθεί σε «φούσκα» και θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να δουν την επένδυση τους να «γκρεμίζεται».

bitcoins12111.jpg
Την Παρασκευή (16/04) 1 Bitcoin άξιζε 61.516 δολάρια.AP PHOTOS

Η αστρονομική αξία του και οι διακυμάνσεις

Το ενδιαφέρον, όμως, που εμπνέει το εν λόγω κρυπτονόμισμα, στο απλό κοινό, οφείλεται και σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αξία του, η οποία από τον Φεβρουάριο του 2021 κυμαίνεται πάνω από 50.000 δολάρια.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (16/04), 1 Bitcoin άξιζε 61.516 δολάρια, δηλαδή, 51.372. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει σημειώσει απίστευτα σκαμπανεβάσματα, με την εντυπωσιακή εκτόξευσή του το 2017 από τα 1.000 δολάρια στα 20.000 δολάρια και εν συνεχεία στην επίσης εντυπωσιακή «βουτιά», στα 3.000.

Γιατί τόσος ντόρος γύρω από το Bitcoin; Πού θα φτάσει η αξία του

Σε μία προσπάθεια να «αποκωδικοποιήσουμε» το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον Ξενοφών Κοντούρη, ο οποίος εργάζεται στις Βρυξέλλες πάνω στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που στο προσεχές διάστημα θα διέπει την πολιτική των κρυπτό-περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ενιαία Αγορά, ενώ είναι ιδρυτής και της αποκλειστικής επενδυτικής κοινότητας κρυπτονομισμάτων, AthensDAO.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το Bitcoin, ο «χρυσός» του Ίντερνετ - όπως τον αποκαλούν πολλοί - θα «χτυπήσει» ιστορικό υψηλό μέσα στο 2021. «Ίσως δούμε η μονάδα του να αξίζει και 100.000 δολάρια φέτος», αναφέρει, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα υπάρξουν σημαντικές διακυμάνσεις στην αξία του, «γενικά κάθε 3 με 4 χρόνια διακυμαίνεται τόσο πολύ η αξία του, που εκτιμάται ότι ίσως σε 5 χρόνια πέσει από τα 60.000 δολάρια που είναι τώρα, στα 15 - 20.000 δολάρια. Όμως, χρειάζεται υπομονή, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται νέα «εκτόξευση».

Αναφορικά με τους λόγους που κάνουν οδήγησαν το Bitcoin σε ράλι ανόδου, ο κ. Κοντούρης τονίζει στο Newsbomb.gr πως, «είναι συνδυασμός τεσσάρων παραγόντων. Όταν ανεβαίνει η αξία του, όσοι έχουν ήδη επενδύσει, διοχετεύουν περισσότερα χρήματα και από την άλλη, εκείνοι που είχαν χάσει μία ευκαιρία στο παρελθόν, θέλουν να μπουν τώρα για να βγάλουν γρήγορα λεφτά».

«Εκτός από τους κερδοσκόπους, στην αγορά του bitcioin έχουν μπει εταιρείες - κολοσσοί, όπως η Tesla. Συνέπεια αυτού είναι να αυξάνεται η ζήτηση», συμπληρώνει.

«Ο τρίτος λόγος αφορά στον πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν τυπωθεί τόσα πολλά χρήματα, που υπάρχει ο φόβος ότι θα ανέβει ο πληθωρισμός. Το Bitcoin, που είναι limited supplied - δεν μεγαλώνει δηλαδή ποτέ σε προσφορά - θεωρείται ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους», πρόσθεσε.

Ο τρίτος παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Κοντούρη, αφορά στην τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται το bitcoin, το blockchain.

«Κάθε δυόμιση με τρία χρόνια το blockchain - η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται το κρυπτονόμισμα - μειώνεται διά δύο. Μειώνεται δηλαδή ο ρυθμός παραγωγής των bitcoin, με την ποσότητα που μπορεί να παραχθεί να παραμένει στα 21 εκατομμύρια. Γίνεται αντιληπτό, καθώς η ζήτηση παραμένει, ανεβαίνει η τιμή του».

Ποιες χώρες επενδύουν σε bitcoin; Το παράδειγμα της Τουρκίας

Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο adoption αυτή τη στιγμή είναι αυτές της Ασίας, και ιδιαίτερα το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Κίνα, ενώ και η Τουρκία μπαίνει πολύ δυναμικά στο χώρο του bitcoin, όσο η λίρα υποτιμάται.

Η τουρκική λίρα έχει υποστεί δραματικές απώλειες μετά την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Naci Ağbal, προ εβομάδων. Η τράπεζα βρίσκεται πλέον στον τέταρτο διοικητή εδώ και λιγότερο από δύο χρόνια και η λίρα έχει χάσει το μισό της αξίας που είχε πριν τη νομισματική κρίση του 2018.

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε σε υψηλό εξαμήνου, στο 16,19%, πολύ άνω του στόχου για 5%, ενώ η ανεργία παραμένει υψηλότατη, στο 12,2%.

Η τελευταία οικονομική αναστάτωση έδωσε σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων στη χώρα, με τους επενδυτές να ευελπιστούν να κερδίσουν από το ράλι του Bitcoin και να προστατευτούν από τον κίνδυνο του πληθωρισμού.

«Οι Τούρκοι αγαπούν τα σταθερής αξίας περιουσιακά στοιχεία, ακριβώς λόγω του ιστορικού μας με τον πληθωρισμό», σημείωσε ο Özgür Güneri, CEO του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων BtcTurk στο Reuters.

Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με το Bitcoin;

«Υπάρχουν αρκετά projects στις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, αλλά και σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, θεωρητικά θα έπρεπε να έχει απήχηση και στην Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας έχει μείνει λίγο πίσω», τονίζει στο Newsbomb.gr o κ. Κοντούρης. «Θα πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα και στην Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη σημερινή νεολαία και ίσως να μην υπάρξει τόσο μεγάλη τα επόμενα χρόνια. Σε Αγγλία και ΉΠΑ, ήδη από τα 25 τους είναι αρκετοί αυτοί που έχουν επενδύσει στο bitcoin και έχουν βγει κερδισμένοι».

Καταλήγοντας, τονίζει πως το ενδιαφέρον των Ελλήνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εφιστά την προσοχή των πολιτών, λέγοντας πως κυκλοφορούν πολλές απάτες στο Διαδίκτυο, όσον αφορά τον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Και αν το Bitcoin σας κέντρισε το ενδιαφέρον παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες:

Facebook: Cryptocurrency Greece - https://www.facebook.com/groups/CryptocurrencyGreece-

Facebook: Bitcoin Greece - https://www.facebook.com/groups/bitcoin.gr/

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τα Bitcoins

1. Πότε εμφανίστηκε το bitcoin και πώς δημιουργήθηκε;

Εμφανίστηκε το 2009 και ως δημιουργός του φέρεται η αινιγματική προσωπικότητα του Σατόσι Νακαμότο, όπως είναι το ψευδώνυμο του υποτιθέμενου δημιουργού του, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει αβέβαιη. Ζητούμενο της επινόησής του ήταν ακριβώς να δημιουργήσει μια αξία που να μην υπόκειται στον έλεγχο καμιάς κεντρικής τράπεζας, κυβέρνησης ή ρυθμιστικής αρχής.

2. Ποια είναι η δομή του και η ιδιαιτερότητά του;

Βασίζεται στην τεχνολογία blockchain που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διασαφηνιστεί και να καθοριστεί με απλούς και κοινά κατανοητούς όρους. Μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι σαν ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο που περιλαμβάνει όσες συναλλαγές έχουν εκτελεστεί και έχουν καταγραφεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ελέγχεται από διάσπαρτους μετόχους. Η τεχνολογία αυτή δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να συμμετέχουν σε αυτή τη βάση δεδομένων, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν ή να εμπιστεύονται κάποιο άλλο μέλος του δικτύου. Η αξιοπιστία του blockchain και η εγκυρότητα των στοιχείων αυτής της κοινόχρηστης βάσης δεδομένων προκύπτουν από μια σειρά διαδικασιών κρυπτογράφησης.

3. Πώς και πού φυλάσσεται το bitcoin;

To bitcoin φυλάσσεται σε εικονικά πορτοφόλια με μοναδικά κλειδιά. Οι συναλλαγές γίνονται με τη μεταφορά ενός bitcoin από ένα πορτοφόλι σε ένα μοναδικό κλειδί, το οποίο σχετίζεται με άλλο πορτοφόλι βάσει ακριβώς της διαδικασίας της κρυπτογράφησης. Η διαδικασία επαληθεύεται από υπολογιστές σε όλο το δίκτυο του bitcoin. Τα εικονικά πορτοφόλια μπορούν, πάντως, να αποθηκευτούν εκτός σύνδεσης ή σε απευθείας σύνδεση εντός των ειδικών χρηματιστηρίων που είναι για κρυπτογραφημένα νομίσματα.

4. Πώς παράγεται ένα bitcoin;

Ένα bitcoin δημιουργείται βάσει μιας διαδικασίας που στο γλωσσικό ιδίωμα της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων αποκαλείται «εξόρυξη». Η διαδικασία αυτή γίνεται όταν άτομα ή ομάδες ατόμων χρησιμοποιούν μεγάλη υπολογιστική δύναμη, και ανάλογα μεγάλο όγκο ενέργειας, για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων. Ανταμείβονται με τη μορφή νέων νομισμάτων. Οφείλουν, όμως, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ακριβώς επειδή ο σχεδιασμός του bitcoin προβλέπει την παραγωγή του σε σταθερό ρυθμό. Και ο αριθμός των νέων bitcoins που δημιουργούνται μειώνεται αυτομάτως με την πάροδο του χρόνου. Βάσει, πάντα, του σχεδιασμού του bitcoin, η έκδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν θα υπάρχουν 21 εκατ. bitcoins. Σήμερα υπάρχουν ήδη πάνω από 18 εκατομμύρια.

Πηγές: CNN.com Καθημερινή

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.