ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχέδια της Πειραιώς για τον Αστακό, ο σεΐχης με το ελαιόλαδο και η μάχη των REO's

Τα σχέδια της Πειραιώς για τον Αστακό, ο σεΐχης με το ελαιόλαδο και η μάχη των REO's

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Προς πώληση η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Η στήλη σας αποκάλυψε στις αρχές της εβδομάδος πως η Τράπεζα Πειραιώς δρομολογεί την πώληση συγκεκριμένων συμμέτοχών της, στη βάση του σχεδίου «Sunrise». Πλέον είμαστε σε θέση να σας αποκαλύψουμε πως μια εκ των συμμετοχών που θα αξιοποιηθεί είναι εκείνη της ETBA Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) ΑΕ. Η Πειραιώς κατέχει από το 2003 το 65% της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και το υπόλοιπο 35% ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό Υπερταμείο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι ο σημαντικότερος φορέας βιομηχανικού και επαγγελματικού real estate στην Ελλάδα, καθώς διαχειρίζεται 26 βιομηχανικές περιοχές, όπου είναι εγκατεστημένες περισσότερες από 2.300 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η προσοχή της Τράπεζας Πειραιώς και των συμβούλων της είναι εστιασμένη σε συγκεκριμένα assets της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Το «διαμάντι τους στέμματος» είναι η Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) στο Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Καταλαβαίνουμε πως για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον, τόσο προς την τράπεζα όσο και προς το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, του οποίου ηγείται ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

40 χρόνια σχέδια επί χάρτου

Τα τελευταία 40 χρόνια η Βιομηχανική Περιοχή Αστακού έχει γίνει πεδίο σχεδιασμού πολλών projects. Το 1984 η ΕΤΒΑ δρομολογούσε την κατασκευή διαλυτηρίου πλοίων στην περιοχή. Τελικά το 1990 παρεχώρησε το λιμάνι στην ελβετική εταιρεία CBI, για εγκατάσταση μονάδας καταστροφής τοξικών αποβλήτων, σχέδιο που ναυάγησε. Το 1992, η εταιρεία LYPSA από το Ισραήλ επιχείρησε να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής βενζίνης και χώρους αποθήκευσης βουτανίου και προπανίου, αλλά και το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επιχειρήθηκε η μετατροπή της ΒΙΠΕ σε εμπορικό - διαμετακομιστικό λιμάνι. Αν και αναπτύχθηκαν οι υποδομές, ωστόσο δεν αξιοποιήθηκαν όπως αναμενόταν. Μετά από δέκα έτη, το 2007, η ΒΙΠΕ βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο με την Edison να σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το λιθάνθρακα. Και αυτό σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Στις αρχές της κρίσης, το 2010, η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου επιχείρησε σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κατάρ, να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το LPG στην περιοχή, αλλά και το έργο αυτό έμεινε μετέωρο λόγω της απόσυρσης του ενδιαφέροντος των Αράβων.

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, το ενδιαφέρον για την Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή στο Πλατυγιάλι Αστακού επανέρχεται. Αυτό που δεν έχει ακόμη καταδειχθεί είναι κατά πόσο το Υπερταμείο και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ευθυγραμμισμένοι για την αξιοποίηση της περιοχής. Το λέμε αυτό, διότι η Πειραιώς ετοιμάζεται να εισφέρει σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) το 65% της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, αλλά σε αυτό το SPV θα βάλει και άλλες συμμετοχές. Για το συγκεκριμένο SPV έχει εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον το fund Blantyre Capital του Μουμπασίρ Μουκαντάμ (Mubashir Mukadam), το οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στις συναλλαγές Trinity της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο σεΐχης και το ελαιόλαδο

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο 52χρονος σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν (Tahnoun bin Zayed Al Nahyan), ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και προβεβλημένος επενδυτής, φέρεται να βολιδοσκοπεί την ενασχόλησή του και με το ελληνικό ελαιόλαδο. Ο Άραβας κροίσος, γιος του σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναϊάν, του ιδρυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ήδη κάνει επιλεκτικές επενδύσεις στη χώρα μας. Έχει αγοράσει σχετικά πρόσφατα πενταώροφο ακίνητο 2.900 τ.μ. στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, αλλά και το ξενοδοχείο «Ermioni Club» στο Πόρτο Χέλι. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ένας αραβόφωνος εξαγωγέας ελαιόλαδου, που ήταν ιδιαίτερα δικτυωμένος στην εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως έχει πείσει τον σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν να συνεταιριστούν στις εξαγωγές ελαιόλαδου και βρώσιμων ελιών. Δεδομένου ότι ο εν λόγω εξαγωγέας έχει κάνει έως σήμερα κάποιες «επιλεκτικές» δουλειές για τρίτους στην Ασία, δεν αποκλείεται τα όσα υποστηρίζει να μην απέχουν από την πραγματικότητα. Μένει να αποδειχθεί το πόσο γρήγορα τα αραβικά πετροδόλαρα θα κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας.

Οι servicers και η μάχη των REO’s

Πέρα από τη μάχη για τις τιτλοποιήσεις δανείων, όπως για παράδειγμα αυτή του Frontier, αλλά και των άλλων που ακολουθούν, οι servicers «κονταροχτυπιούνται» και σε ένα δεύτερο γήπεδο. Αυτό των ακινήτων και ειδικά αυτών που έχουν ή θα πάρουν στην κατοχή τους, των λεγόμενων REO’s (Real Estate Owned). Όπως πληροφορείται η στήλη, μετά και την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών το παιχνίδι έχει χοντρύνει. Ήδη για παράδειγμα η Intrum έχει «πατήσει γκάζι» και μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ενσωματώσει στην πλατφόρμα που αναπτύσσει κάποιες χιλιάδες ακίνητα από την Πειραιώς Real Estate. Αντίστοιχα, η doValue αναβαθμίζει την πλατφόρμα της Altamira, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Eurobank για να πάρει ένα κομμάτι από τα οικιστικά ακίνητα της Grivalia. Και βέβαια ούτε η Cepal βρίσκεται με σταυρωμένα χέρια, καθώς η αξιοποίηση του «στοκ» των ακινήτων της Alpha Bank, αλλά και η ανάπτυξη σχετικής πλατφόρμας, εντάσσεται στο σχεδιασμό της. Και βέβαια, όλοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στον φορέα που θα αναλάβει τα ακίνητα που θα προκύψουν από τους ευάλωτους δανειολήπτες, η δημιουργία του οποίου αναμένεται την άνοιξη του 2022. Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα έχει «ψωμί»…

Τουριστικό ρεπορτάζ

Ποιος «ανταποκριτής» ελληνικού καναλιού στις ΗΠΑ δίνει ρεπορτάζ από το… Πούερτο Ρίκο, επικαλούμενος δήθεν πηγές από το State Department και τον Λευκό Οίκο την ώρα που λιάζεται και κάνει διακοπές επι μήνες; Και χρησιμοποιεί μάλιστα το Καπιτώλιο στο Σαν Χουαν ως background για να μπερδέψει τους τηλεθεατές (και ενδεχομένως τα αφεντικά του) ότι βγαίνει από το Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον; Και αλλες φορές το γνωστό ξενοδοχείο Palacio Provincial, δινοντας με στόμφο ανταποκρισεις σαν να είναι μέσα στον Λευκό Οίκο; Μόνο στην ελληνική δημοσιογραφία …

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.