ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνοδο οι τιμές για γραφεία «πρώτης κατηγορίας»

Σε άνοδο οι τιμές για γραφεία «πρώτης κατηγορίας»
INTIME

Ανθεκτικοί στην πανδημία αποδεικνύονται οι ποιοτικοί χώροι γραφείων, συνεχίζοντας ανοδικά και κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στη χώρα αυξήθηκαν το 2020 κατά 1,2% έναντι αύξησης 3,9% το 2019. Ανά περιοχές, στην Αθήνα οι ονομαστικές τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 2,2%, στη Θεσσαλονίκη ελαφρά μείωση κατά 0,3% και στην υπόλοιπη Ελλάδα αύξηση 0,2%.

Όσον αφορά στα μισθώματα γραφείων σε ονομαστικούς όρους συνολικά στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 1,1% (προσωρινά στοιχεία) για το σύνολο του 2020. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, η Αθήνα κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης των μισθωμάτων 2,4%, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε αύξηση 1,3% και η υπόλοιπη Ελλάδα μείωση 0,1%.

Όσον αφορά στις ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών στο σύνολο της Ελλάδας αυξήθηκαν πέρυσι κατά μέσο όρο 2,1% σε σχέση με το 2019, έναντι αύξησης 7% το 2019. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 1,6% για την Αθήνα, 5,4% για τη Θεσσαλονίκη και 2% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για το σύνολο του 2020, τα μισθώματα των καταστημάτων σε ονομαστικούς όρους, για το σύνολο της χώρας, κατέγραψαν μέση ετήσια μείωση 0,6%. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι αντίστοιχοι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των μισθωμάτων ήταν 1,5% για την Αθήνα και 0,8% για τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 0,3%.