ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» το τραπεζικό deal στη Λευκωσία

«Παγώνει» το τραπεζικό deal στη Λευκωσία

Ένα deal που από πολλούς θεωρήθηκε περίπου ως δεδομένο, όταν διέρρευσε για πρώτη φορά από τη Λευκωσία, φαίνεται ότι …χαλάει.

Αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, εμπράκτως, ότι η εποχή δεν προσφέρεται για κάθε είδους τραπεζικές συμμαχίες, στρατηγικές και μη. Ο λόγος αφορά στις διαπραγματεύσεις της Marfin Popular Bank (ΜΡΒ) με ρωσικά κεφάλαια, τα οποία υποτίθεται ότι ήθελαν να ελέγξουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από την Κύπρο, οι συζητήσεις έχουν σταματήσει, για άγνωστο προς το παρόν λόγο.

Και τώρα, η διοίκηση της ΜΡΒ φέρεται να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της κρατικής βοήθειας, με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Κυρίως; Την κρατικοποίηση της, μερική ή ολική (αν υπάρχει ο σχετικός διαχωρισμός).

Βεβαίως, ενδείξεις ότι μπορεί κάποια στιγμή οι συζητήσεις με τους Ρώσους να συνεχισθούν από εκεί όπου διακόπηκαν, πάντα υπάρχουν, ωστόσο, στην παρούσα φάση κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό, έτσι όπως φαίνεται να διαμορφώνεται σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι και τα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφορικά με το θέμα, ξαφνικά, σταμάτησαν. Ο λόγος είναι προφανής: στην παρούσα φάση, δεν έχουν τίποτα πλέον για να γράψουν, αναφορικά με το θέμα, γιατί απλώς έχει «πέσει». Εννοείται πως το τι θα γίνει πάντως στο μέλλον κανείς δεν είναι σε θέση, να προβλέψει από τώρα…