ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μέρκελ δείχνει Σόιμπλε για πρόεδρο του Eurogroup

Η Μέρκελ δείχνει Σόιμπλε για πρόεδρο του Eurogroup

Πιέσεις για να οριστεί ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε επόμενος πρόεδρος του Eurogroup ασκεί η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο νυν πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ανακοινώσει ότι η θητεία του στις Βρυξέλλες δεν θα παραταθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί ως διάδοχο του Γιούνκερ τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές μπορεί να προσκρούσουν σε αντιδράσεις της γαλλικής πλευράς, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η Γερμανία γίνει πλέον υπερβολικά ισχυρή στην ευρωζώνη.

Δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times αναφέρει ότι ο Σόιμπλε έχει πάρει ήδη το «δαχτυλίδι» για τη διαδοχή του Γιούνκερ, καίτοι δημοσίως η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει το ζήτημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σόιμπλε θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή, εάν δεν επιλεγεί κάποιος πρωθυπουργός για τη συγκεκριμένη θέση, ενώ τυχόν εκλογή του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη, ενώ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για επανεκλογή του Γιούνκερ στην ίδια θέση. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι από τότε που το όνομα του Σόιμπλε συζητήθηκε για την προεδρία του Eurogroup, ο Νικολά Σαρκοζί «μαλάκωσε» τη στάση του έναντι του νυν επικεφαλής.