ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Χαμηλές οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα – Να μπει τέλος στο clawback

ΔΝΤ: Χαμηλές οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα – Να μπει τέλος στο clawback
AP

Στην ανάγκη να σταματήσει η συμπίεση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα και να επέλθει εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με τρόπο που δεν θα επηρεάζονται οι πλέον ευάλωτοι, αναφέρεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δημοσιοποίησε παράλληλα με την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν ένα απολογισμό των πεπραγμένων στο ελληνικό σύστημα υγείας από το 2010 έως σήμερα και προχωρούν σε συστάσεις για το πως θα βελτιωθεί το επίπεδο της δημόσιας υγείας.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, από το 2010 η Ελλάδα προχώρησε σε μια ευρεία μεταρρύθμιση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με αποτέλεσμα η συνολική αποτελεσματικότητα του ελληνικού συστήματος να έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση πολλά λειτουργικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

«Η αναδιοργάνωση των φορέων πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των νοσοκομείων αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη», σημειώνεται σχετικά στην έκθεση και προστίθεται : «Παρά την προφανή βελτίωση της αποτελεσματικότητας, οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έχουν πλέον συμπιεστεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, οι ανάγκες που δεν καλύπτονται παραμένουν υψηλές και οι διευρυνόμενες ανισότητες προκαλούν ανησυχία».

Ενδεικτικά το ΔΝΤ αναφέρει πως οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα έχουν συμπιεστεί σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της ευρωζώνης, κάτι που «επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχούς».

Όπως τονίζεται, η βασική προτεραιότητα πλέον θα πρέπει να είναι η άρση της συμπίεσης των δαπανών με την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής για την αποτελεσματικότερη προστασία των φτωχών και την εξασφάλιση πραγματικά καθολικής πρόσβασης σε παροχές υγείας.

Στο σημείο αυτό οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ξεκάθαρα πως μέτρα όπως το clawback πρέπει να εκλείψουν. «Στο μέλλον, τα μέτρα περιορισμού των δαπανών - όπως το clawback (σ.σ. αναγκαστικές επιστροφές πόρων) - θα πρέπει να αντικατασταθούν από την επιτάχυνση των εκκρεμών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επαγόμενης ζήτησης», αναφέρεται στην έκθεση.

Ακόμη, γίνεται εκτενής αναφορά στη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όπως σημειώνεται, παρόλο που πάνω από το 98% των σκευασμάτων συνταγογραφείται βάσει της δραστικής ουσίας, η γενική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων ανέρχεται μόλις στο 27% της πραγματικής κατανάλωσης, όταν στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και της ΕΕ ανέρχεται σχεδόν στο 50%.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να συλλέγονται και να παρακολουθούνται στενά τα δεδομένα σχετικά με την αντικειμενική κατάσταση του συστήματος υγείας, τη χρήση των δημόσιων υπηρεσιών και τους ανασφάλιστους. «Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να παρέχουν στοιχεία και πληροφορίες για την υλοποίηση μελλοντικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται σχετικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φολέγανδρος: Πώς ξεκίνησε ο άγριος καυγάς που οδήγησε στη δολοφονία - Τι φοβόταν η Γαρυφαλλιά