ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαδοχική ασφάλιση : Θα εκδίδονται σχεδόν 7.000 συντάξεις την ημέρα από το Δεκέμβριο

Θα εκδίδονται σχεδόν 7.000 συντάξεις την ημέρα από τον Δεκέμβριο
Θα εκδίδονται σχεδόν 7.000 συντάξεις την ημέρα από τον Δεκέμβριο
Pixabay

Μέχρι το φθινόπωρο να απονέμονται έως και 3.200 νέες συντάξεις τον μήνα, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του έτους, να απονέμονται έως και 6.800 νέες συντάξεις μηνιαίως, είναι ο στόχος του νέου κέντρου απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ.

Τη νέα δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, καθώς και το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, επιθεώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Εκεί βρέθηκαν ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, ενώ η παρουσίαση της νέας δομής έγινε από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή και τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Στο στρατηγείο απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, που στεγάζεται στο «πράσινο κτίριο» επί της Λ. Κηφισίας, έχει στηθεί το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της ροής απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τον κεντρικό συντονισμό, την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη συνολική επίβλεψη του σχεδίου οριστικής εξάλειψης του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Παράλληλα, στο ίδιο κτίριο ξεκίνησε η πρώτη φάση λειτουργίας της νέας δομής ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον δύσκολες περιπτώσεις απονομής και η καθυστέρησή τους φτάνει μέχρι και τα 4-5 χρόνια.

Με τη νέα δομή όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτίριο», σε έναν ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών τέως Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Μια διαδικασία που μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια τώρα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες.