ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Μείωση 8% το 2022 «έδειξε» ο Σταϊκούρας

Μείωση ΕΝΦΙΑ
Στην εκκρεμότητα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
INTIME

Στην εκκρεμότητα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022 άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος σε εκκρεμότητα που εξετάζεται για την ερχόμενη χρονιά. «Έχουμε μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καθοριστεί τον Νοέμβριο καθώς, όπως εξήγησε, τότε θα υπάρχει η εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες. «Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Είναι γεγονός όμως ότι έχουν υπάρξει στρεβλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Και αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο «παράθυρο» για νέα μείωση φόρων και εισφορών συνδέοντας την με τα έσοδα του προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο που τυχόν δημιουργηθεί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει καλή εικόνα στα έσοδα «συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού».

«Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και το διάστημα, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021. Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο του 2022, άρα θα έχουμε και μια εικόνα – που προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ για το τί δυνατότητες θα έχουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι υπάρχουν οι πόροι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση νέου πανδημικού κύματος σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «έχουμε δημοσιονομική χαλαρότητα, θα έχουμε και το 2022, αλλά οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι λελογισμένες για να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown στους ανεμβολίαστους μέχρι τον Μάρτιο του 2022 - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr