ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Η πορεία των εσόδων θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις

Η πορεία των εσόδων θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης
Η πορεία των εσόδων θα κρίνει τις φοροελαφρύνσεις δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης
INTIME

Σε αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, σε διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και σε στοχευμένα μέτρα στήριξης, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ καλύτερη εξέλιξη της οικονομίας από ότι κανείς περίμενε, καθώς όπως είπε έχουμε τουρισμό, αύξηση κατανάλωσης, επενδύσεις, βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές.

«Η πανδημία μας άφησε δύο πληγές: η μία είναι η απώλεια δύο ετών ανάπτυξης, του 2020 και του 2021, έχουμε πάει δύο χρόνια πίσω και μας άφησε και 40 δισ. δημοσιονομικό κόστος. Όμως, μας άφησε και ένα Ταμείο Ανάκαμψης που μπαίνοντας στην οικονομία θα μας καλύψει ένα μέρος του κενού και πιστεύω καθώς θα μπαίνει θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Για τα μέτρα στήριξης είπε πως τα μέτρα είναι προσωρινά και όχι μόνιμα. «Μεγάλα μέτρα ακόμη δεν μπορούμε να πάρουμε, γιατί αυτό θα σημάνει ένα κόστος που ίσως δεν μπορεί να υπολογιστεί, λόγω του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος και των επιπτώσεων τους», είπε.

Ο κ. Σκυλακάκης, σε ότι αφορά τις φοροελαφρύνσεις και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, είπε ότι «αδιάψευστος» μάρτυρας για το τι μπορεί να κάνει η οικονομία είναι τα έσοδα.

«Η κουλτούρα έχει διατηρηθεί, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί και οι επιχειρήσεις, προφανώς υπάρχουν μεγάλες υποχρεώσεις και ότι έχουμε να πούμε για αυτές σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών το έχουμε ήδη κάνει. Να δούμε τι θα πει ο Πρωθυπουργός και μετά θα τα συζητήσουμε όλα», τόνισε.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι μετά βεβαιότητας θα υπάρξει αλλαγή στους συντελεστές, καθώς υπήρξε χώρος για παρέμβαση στον φόρο, δεδομένου ότι προστέθηκαν πολλές περιοχές που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ και έτσι αυξήθηκαν τα προσδοκόμενα έσοδα.

«Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα μέτρο που μπήκε σε μια περίοδο ανάγκης και η ύπαρξη του σχετίζεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης κατάργηση του άμεσα.