ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου από την Alpha Bank
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου από την Alpha Bank
INTIME

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) από την Alpha Bank, ύψους ευρώ 500 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ισχυρή ζήτηση από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια και επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από διεθνείς επενδυτές για τοποθετήσεις στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης ήταν πως η κάλυψη του βιβλίου προσφορών έφτασε τη 1,5 φορά, μέσα σε μόλις 1 ώρα από το άνοιγμα του, ενώ η τελική ζήτηση ξεπέρασε το ευρώ 1 δισ. Στην έκδοση που τιμολογήθηκε με κουπόνι 2.5%, συμμετείχαν πάνω από 60 χαρτοφυλάκια, με την συμμετοχή των ξένων – κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία) – να ανέρχεται στο 57%.

Κύριοι ενδιαφερόμενοι ήταν funds με μακροπρόθεσμο (long-only) επενδυτικό ορίζοντα, έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής στην επενδυτική βάση των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτές ολοκληρώνουν με επιτυχία τη μείωση των NPEs και την ταυτόχρονη ανάπτυξη υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου.

Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,625%, έναντι αρχικού στόχου (ΙPT – Initial Price Target) 2,75%, καθώς η ζήτηση επέδρασε ανταγωνιστικά μεταξύ των επενδυτών.

Πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές μέσα σε μόλις ένα έτος για την Alpha Bank, μετά την έκδοση ομολόγου Τier 2 ύψους Ευρώ 500 εκατ. τον Μάρτιο του 2021 και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους Ευρώ 800 εκατ. τον Ιούνιο του 2021. H Alpha Bank, εντός του 2021, συγκέντρωσε συνολικά από τις αγορές κεφαλαίου ποσό ύψους Ευρώ 1.8 δισ., υποδηλώνοντας την πλήρη επάνοδο στις αγορές και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η έκδοση αποσκοπεί στην κάλυψη των στόχων που έχει επιβάλει ο εποπτικός μηχανισμός SRB (Single Resolution Board) για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που θα πρέπει να πληρούν οι τράπεζες έως και τα τέλη του 2025.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 26% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος MREL που της έχει τεθεί έως τα τέλη του 2021 διαμορφώνεται σε 17,3%, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης CRB (Combined Buffer Requirements).

Το νέο ομόλογο έχει κουπόνι 2,5%, διάρκεια 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά από 5,5 έτη. Ανάδοχοι ορίστηκαν οι Citi, Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Commerzbank και Morgan Stanley.

Αντίστοιχες εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα έτη, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank, με στόχο την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων, την ενίσχυση της παρουσίας στις αγορές κεφαλαίου και την επέκταση της επενδυτικής βάσης.