ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050, προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για τις συντάξεις (Pensions at a Glance 2021).

Η προβλεπόμενη αύξηση οφείλεται στον μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής που έχει ψηφιστεί από το 2010 και οδηγεί μακροπρόθεσμα στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στη χώρα μας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε από το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο 15,7% του ΑΕΠ, το 2019 να περιοριστεί στο 14,2% το 2025 και να πέσει στο 12% το μακρινό 2070.

Για την Ελλάδα, η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 2,8 χρόνια έως το 2050 λόγω της σύνδεσής τους με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 62 έτη που είναι σήμερα, μετά από 40 χρόνια εργασίας, το γενικό όριο ηλικίας θα εκτιναχθεί σχεδόν στα 65, μετά από 29 έτη.

Η αύξηση θα αρχίσει να φαίνεται από το 2035, καθώς το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 1,5 χρόνο. Καθώς μάλιστα και άλλες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις διασύνδεσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, η έκθεση δείχνει πως η ηλικία στην οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος που εισήλθε στην αγορά εργασίας στα 22 του έτη, αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,5 χρόνια στην Ιταλία.

Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, και πιθανότατα της αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 η διαδικασία δεν ξεκίνησε, με τον ΟΟΣΑ πάντως, να προεξοφλεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τα επόμενα χρόνια.

Αναφορά γίνεται επίσης στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, με αιχμή τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, στους περιορισμούς όσον αφορά την απασχόληση συνταξιούχων αλλά και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος και την αποσύνδεση των εισφορών από το επίπεδο των αποδοχών των μη μισθωτών, οι μελλοντικές τους συντάξεις θα είναι μικρότερες από αυτές των μισθωτών με μέσες αποδοχές. Μόνη περίπτωση να είναι υψηλότερες, είναι Να καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας εθελοντικά υψηλότερες εισφορές.

Προβληματισμό, προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα, αναμένεται μεγάλη μείωση εργατικού δυναμικού τις επόμενες δεκαετίες. Ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στις χώρες του ΟΟΣΑ έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως. Στην Ελλάδα, όπως και σε Ιαπωνία, Κορέα, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, θα μειωθεί κατά 35%, ενώ περισσότερο από 25% θα μειωθεί σε Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ισπανία.

Όσον αφορά τέλος τις δημογραφικές εξελίξεις και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρα μς, η έκθεση επαναλαμβάνει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Έως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχούν σε κάθε 100 εργαζόμενους.

Έτσι, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζόμενους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στα 75 άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο πρώην μετρ του Νότη Σφακιανάκη που αυτοκτόνησε - «Ράγισε» καρδιές το αντίο του Μουκίδη

Ληστεία με ομηρία στα ΕΛΤΑ Κορωπίου - Συνελήφθη ο δράστης

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση

Η Φάρμα: «Έκαψε» το αγρόκτημα με το μπάνιο της η Κρίστυ Λυκοπούλου (video)