ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mytilineos: Ιστορικό ρεκόρ για έσοδα και κέρδη το 2021

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος,
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος,
INTIME

Αύξηση 40% κατέγραψε το 2021 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Mytilineos, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας σημείωσαν άνοδο 26%.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε τα εξής:

«Για τη Mytilineos το 2021 αποτέλεσε έτος ορόσημο για τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις της, αλλά και μια προπαρασκευαστική περίοδο για τη μετάβαση σε νέα επίπεδα οικονομικής απόδοσης και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους μας τα επόμενα χρόνια. Πετύχαμε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, ενώ επιπλέον σημαντικές επενδύσεις εισήλθαν σε στάδιο ολοκλήρωσης. Έχοντας αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις από τις αρχές του 2021 για τη μείωση των εκπομπών CO2, επιταχύναμε την εκτέλεση του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος της ιστορίας της Εταιρείας μας, το οποίο κατά τη διάρκεια του έτους υπερέβη τελικά σε συνολική αξία τα 379 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δρομολογήθηκαν, νέα επενδυτικά σχέδια που ισχυροποιούν την Εταιρεία στο νέο περιβάλλον της ενεργειακής μετάβασης.

Σε μία χρονιά σημαντικών προκλήσεων αποδείξαμε την ικανότητα της Mytilineos να ανταπεξέρχεται σε κάθε συνθήκη, με σχέδιο και πολλή δουλειά. Στη νέα, πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο απαιτητική «πίστα» που μπαίνουμε το 2022, θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με σθένος και ανανεωμένη δύναμη!»

Το 2021

Κατά τη διάρκεια του 2021, σημειώνει η διοίκηση, η Mytilineos παρέμεινε σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης ανταποκρινόμενη θετικά απέναντι στις προκλήσεις της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης αλλά και των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων που ενέσκηψαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί πλέον η ολοκλήρωση μία σειράς κρίσιμων επενδύσεων αναφορικά με την αύξηση παραγωγής Αλουμινίου, στους 250.000 τόνους (project NEW ERA 250), με την ολοκλήρωση της κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW καθώς και με την ολοκλήρωση ανάπτυξης και την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος πάνω από 2,5GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα καταστήσουν τη Mytilineos πρωταγωνίστρια έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Στο σύνολο του έτους 2021, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 2,66 δισ. ευρώ, έναντι 1,89 δισ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 40%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 359 εκατ. ευρώ, έναντι 315 εκατ. ευρώ το 2020, επωφελούμενα τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, η επίδοση το 2021 ήταν εξαιρετικά ισχυρή λαμβάνοντας υπόψη την προγραμματισμένη μεγάλη συντήρηση της μονάδας Korinthos Power διάρκειας 3 μηνών αλλά και την πίεση που ασκούν τα ιδιαίτερα αυξημένα κοστολόγια φυσικού αερίου. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26% σε σύγκριση με τα 129 εκατ. ευρώ του 2020.

Στο τέταρτο τρίμηνο 2021, ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 73% στα 966 εκατ. ευρώ, έναντι 558 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) επωφελούμενα από την ισχυρή επίδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου αυξήθηκαν κατά 46% , σε 118 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά 38% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 47 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 72% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά 23% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η επίδοση στο τρίτο τρίμηνο αποτελεί εφαλτήριο για το 2022, έτος που ξεκινά δικαιολογημένα, με ισχυρές προσδοκίες για την καταγραφή νέων υψηλών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το προτεινόμενο μέρισμα (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) θα είναι αυξημένο κατά 10,4% σε σύγκριση με το 2020 και θα διαμορφωθεί στο 0,42 ευρώ ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων