ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτείνονται οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ – Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Επεκτείνονται οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ – Οι μεγάλοι κερδισμένοι
INTIME

Αλλαγές στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα στον κύριο φόρο, να οδηγεί σε μεταβολές των υφιστάμενων εκπτώσεων.

Ειδικά λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αναπροσαρμογή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για να ενταχθούν περισσότεροι και να μην υποστούν επιβαρύνσεις από τις νέες αυξήσεις στις τιμές ζώνης.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η κλιμάκωση των εκπτώσεων θα δημοσιοποιηθεί με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση ευνοημένοι θα είναι όσοι διαθέτουν πολύ μεγάλη περιουσία.

Ωστόσο, ήδη σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε για τις εκπτώσεις τα εξής:

  • Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει σήμερα για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στις 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος. Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.
  • Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

Βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ, πάνω από 1.272.000 φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν για το 2021 μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%, ενώ 62.326 είχαν πλήρη απαλλαγή.

Σήμερα έκπτωση 50% δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Τα παραπάνω όρια αναμένεται να αυξηθούν ανάλογα ώστε να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι δικαιούχοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Νέα μόνιμη μείωση κατά 13% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναλυτικά παραδείγματα για τις ελαφρύνσεις του νέου ΕΝΦΙΑ