ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οι αυξήσεις τιμών είναι παροδικές

Σταϊκούρας: Οι αυξήσεις τιμών είναι παροδικές
INTIME

«Τα διαθέσιμα στοιχεία εξακολουθούν να συνηγορούν ότι αν και πράγματι έχει αυξηθεί το επίπεδο προβλεπόμενου πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες, η αύξηση αποτιμάται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ως παροδική». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια.

Ο υπουργός ανέφερε πως από τα μέσα του προηγούμενου έτους, σε όλες τις διεθνείς αγορές, παρατηρούνται αυξήσεις τιμών βασικών προϊόντων, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και ορισμένα τρόφιμα, είναι πράγματι απότομες και σημαντικές.

Όπως προσέθεσε, σε περιβάλλον υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, όπως αυτό που διανύουμε, μια τελικά προσωρινή, αλλά παρατεταμένη σε διάρκεια, αύξηση του πληθωρισμού είναι αναπόφευκτη, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των σχετικών τιμών που προκαλεί η αναδιανομή των οικονομικών πόρων της οικονομίας προς κλάδους που καταγράφουν μόνιμα υψηλότερη ζήτηση, έναντι κλάδων που παρουσιάζουν μόνιμα χαμηλότερη ζήτηση, σε σχέση με την προ-πανδημίας περίοδο.

Παράλληλα ανάφερε πως έχει καταστεί σαφές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ότι οι τιμές ενέργειας, και ειδικότερα αυτές του φυσικού αερίου, οι οποίες αποτελούν και βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, επηρεάζονται από διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, που όλοι αντιλαμβανόμαστε.

«Είναι προφανές σε κάθε οικονομικό αναλυτή, ότι οι αυξομειώσεις της γεωπολιτικής έντασης που συνδέεται με συγκεκριμένες διενέξεις, αντανακλάται άμεσα στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, και ειδικά στην αγορά της Ευρώπης. Παράλληλα όμως, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας εμπεριέχουν και ένα σχετικά μικρό, αλλά πιο δομικό, στοιχείο, το οποίο προέρχεται από την αύξηση της τιμής δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Αυτή αποτελεί αναγκαίο συστατικό της μετάβασης σε ένα κλιματικά διατηρήσιμο ενεργειακό μείγμα, αφού αποθαρρύνει επενδύσεις σε βλαβερές για το κλίμα μορφές ενέργειας και ενθαρρύνει την υποκατάστασή τους από πράσινες μορφές ενέργειας», είπε.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως για τον μήνα Ιανουάριο 2022, ενώ σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο σύνολο της ευρωζώνης κατέγραψε τιμή 5,1%, ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας διαμορφώθηκε στο 2,6%, δηλαδή σχεδόν στο μισό του βασικού δείκτη.

Στη βάση αυτή εκτίμησε πως η ομαλοποίηση στις διεθνείς τιμές ενέργειας τους προσεχείς μήνες θα οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παρατηρούμε σήμερα.

Τι λέει η ΠΟΠΕΚ

Ωστόσο αντίθετη άποψη για το ύψος των τιμών ενέργειας έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η οποία σήμερα έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας την μείωση του ΕΦΚ των καυσίμων.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων. Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί, τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ είναι σημαντικά αυξημένα, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής των καυσίμων, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας επίσης, ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους και αποφεύγουν τον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όχι γιατί είναι πλούσιοι, όπως ατυχώς ειπώθηκε, αλλά διότι προσπαθούν να προφυλαχτούν από την πανδημία.

Οι οδηγοί, έστω και με λίγα λίτρα στο ρεζερβουάρ τους, προσπαθούν να προστατευτούν.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον τόσο τις τιμές των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ως αγαθό θέρμανσης το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ιδιαιτέρως φορολογημένοι και η απόφασή σας για επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει ούτε το 30% των χρηστών.

Δεν θεωρούμε λογικό από την μία να επιδοτούμε την ηλεκτροκίνηση και από την άλλη να εξαναγκάζουμε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα τζάκια τους, προσθέτοντας μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κύριε Υπουργέ,

Για την αύξηση των κρατικών εσόδων, σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας, που θα αποφέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους, κάτι που τονίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, μηδενός εξαιρουμένου.

Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα έχει αυξηθεί και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιεικώς αναποτελεσματικά.

Σας ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την πρότασή μας, και όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ταυτόχρονα με την παράλληλη ελάφρυνση των καταναλωτών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέος ΕΝΦΙΑ: Ολες οι αλλαγές – Tι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, αναλυτικά παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ: Το 80% των πολιτών θα πληρώσει μικρότερο φόρο - Συνολική μείωση 32%, περισσότερες οι δόσεις