ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι ισχύει με το χαράτσι στα εισαγόμενα ΙΧ - Πώς θα εξαφανιστούν οι «σακαράκες»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι ισχύει με το χαράτσι στα εισαγόμενα ΙΧ - Πώς θα εξαφανιστούν οι «σακαράκες»
Τι ισχύει για το χαράτσι στα εισαγόμενα οχήματα
INTIME

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, Γιώργος Βασιλάκης, εξήγησε πως το περιβαλλοντικό τέλος που επιβλήθηκε στα εισαγόμενα οχήματα θα «θωρακίσει» τους ελληνικούς δρόμους.

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους που θα φτάνει και τις 3.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες μεταχειρισμένων εισαγόμενων οχημάτων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4, ενώ περιβαλλοντικό τέλος ύψους 1.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν εισαγόμενα οχήματα και που πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων της Ευρώπης, Euro 5a και Εuro 5b.

Ουσιαστικά αφορά σε αυτοκίνητα που έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το 2012 έως και το 2014, δηλαδή αφορά οχήματα με ηλικίες από οκτώ έως και 10 ετών. Το νέο «χαράτσι» αφορά δεκάδες χιλιάδες εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, καθώς και φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους (βαν, μικρά επαγγελματικά κ.ά.).

Τι ισχύει ωστόσο και ποιος ο λόγος που επιβάλλεται αυτό το τέλος; Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, Γιώργο Βασιλάκη, ο οποίος μας εξήγησε τι «κρύβει» μια τέτοια κίνηση, η οποία δεν είναι νέα.

Τέλος στις... σακαράκες

«Δεν είναι νέο αυτό το περιβαλλοντικό τέλος, να σημειώσουμε αυτό. Έχει ξεκινήσει από το 2019», ανέφερε αρχικά ο κύριος Βασιλάκης και συνέχισε λέγοντας «ουσιαστικά κάθε ενάμιση χρόνο ανανεώνεται. Αυτό σημαίνει πως τώρα, τα οχήματα Euro 6, σε ενάμιση χρόνο θα πρέπει να πληρώσουν περιβαλλοντικό τέλος και τα Euro 5a και Euro 5b που τώρα πληρώνουν 1.000 ευρώ, θα πληρώσουν 3.000 ευρώ καθώς θα είναι γερασμένα κατά ενάμιση έτος».

Τα ποσά αυτά, ωστόσο σύμφωνα με τον κύριο Βασιλάκη «κρύβουν» τη θωράκιση των ελληνικών δρόμων από αυτοκίνητα... σακαράκες: «Ουσιαστικά η κυβέρνηση με αυτό το περιβαλλοντικό τέλος θέλει να ελέγξει την εισροή παλαιών εισαγόμενων στους ελληνικούς δρόμους και να μειώσει τις σακαράκες που έρχονται από το εξωτερικό. Μάλιστα, η τακτική αυτή έχει φέρει και αύξηση στις εισαγωγές, καθώς τα Euro 5a, Euro 5b και Euro 6, έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό τέλος και μικρότερη ηλικία. Έτσι έπεσε ο ηλιακός μέσος όρος των εισαγόμενων από τα 11 έτη στα 7 έτη».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ παρέθεσε και στοιχεία για το πώς το μέτρο αποδίδει: «Πριν την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους είχαμε 60.000 εισαγωγές οχημάτων ετησίως. Μετά την επιβολή, έχουμε 66.500 ετησίως. Συνολικά αυξήθηκε το ποσοστό εισαγωγών νέων και μεταχειρισμένων οχημάτων από το 37% στο 40%. Αυτή η αύξηση οφείλεται στο περιβαλλοντικό τέλος καθώς προτιμούνται νεότερα, σχετικά όταν μιλάμε για μεταχειρισμένα, οχήματα τα οποία θα έχουν χαμηλότερα τέλη και έξοδα γενικότερα».

Ποιοι δεν θα πληρώσουν

Από το περιβαλλοντικό τέλος απαλλάσσονται τα οχήματα που ήδη έχουν δήλωση άφιξης (ΔΑΟ) ή δηλωτικά εισαγωγής, πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής τροπολογίας. Επίσης, εξαιρούνται τα ιστορικά οχήματα, ηλικίας 30+ ετών. Συγκεκριμένα, από το περιβαλλοντικό τέλος εξαιρούνται τα αυτοκίνητα με ιστορικές πινακίδες, τα οποία προορίζονται για κυκλοφορία σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές ή εκδηλώσεις, που αφορούν αγώνες ιστορικών οχημάτων κ.ά.

Εξίσου σημαντικό, είναι ότι πλέον απαγορεύεται η ταξινόμηση οχημάτων που τηρούν τις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 1, 2 και 3. Αυτό σημαίνει, ότι αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας – που μπορεί να είναι και άνω των 20 - 25 ετών – και εφόσον δεν υπάγονται στις νέες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων της Ευρώπης ή δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές του άνθρακα, τότε, τα συγκεκριμένα οχήματα δεν θα μπορούν να ταξινομηθούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Χαράτσι» έως και 3.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Αγνοούνται από τους ελέγχους των ΚΤΕΟ περίπου 2 εκατομμύρια οχήματα