ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει τα κυβερνητικά πλάνα το «ηλεκτροσόκ» στην αγορά ενέργειας – Εξαϋλώθηκαν οι επιδοτήσεις

Αλλάζει τα κυβερνητικά πλάνα το «ηλεκτροσόκ» στην αγορά ενέργειας – Εξαϋλώθηκαν οι επιδοτήσεις
INTIME

Η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και σήμερα διαμορφώνεται στο  ιστορικό υψηλό των 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο κατά 52,50%.

Αυτό συνέβη διότι στο σημερινό μείγμα παραγωγής το φυσικό αέριο μετείχε με ποσοστό 48,80%, οι ΑΠΕ με ποσοστό 22% και ο λιγνίτης με ποσοστό 19%.

Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση Απριλίου στην ολλανδική αγορά TTF εκτοξεύθηκε χθες έως τα 332 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), πριν αποκλιμακωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, συνακόλουθα και η ελληνική χονδρεμπορική αγορά πήρε φωτιά.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανεβαίνει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας.

Αν και οι προμήθειες ενέργειας μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές, οι traders δηλώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές διακοπές οι οποίες ανεβάζουν τις τιμές.

Ανεπαρκείς επιδοτήσεις

Και ενώ στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου η μέση χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται ήδη κατά μέσο όρο στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν έχει αυξήσει τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάρτιο.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
  • Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).