ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλάσια τα κέρδη της Shell στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2022

Τριπλάσια τα κέρδη της Shell στο τρίμηνο  Ιανουαρίου- Μαρτίου 2022
AP

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell ανακοίνωσε σήμερα τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη από το 2008. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2022 η Shell κατέγραψε κέρδη 9,1 δισ. δολαρίων , όταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 είχε καταγράψει κέρδη 3,2  δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σχέδια να αυξήσει το μέρισμά της κατά περίπου 4% στα 0,25 δολάρια ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα της Shell αντικατοπτρίζουν τα τα μεγάλα κέρδη που παρατηρούνται σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά μάλιστα το γεγονός πως μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υφίστανται δαπανηρές απομειώσεις από την έξοδό τους από τη Ρωσία.

Η BP ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις επαναγορές μετοχών αφού τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Η γαλλική TotalEnergies, η νορβηγική Equinor και οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί Chevron και Exxon Mobil ανέφεραν επίσης μεγάλα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Πολιτικά κόμματα σε Ευρώπη και εκτός ΕΕ και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει τα κέρδη ρεκόρ των κολοσσών καυσίμων ως «άσεμνα» σε μια εποχή που πολλοί καταναλωτές παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Οι χώρες της ΕΕ, η μια μετά την άλλη, επιβάλουν υψηλότερους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να βοηθήσουν μέσα από τα δημοσιονομικά κανάλια τα νοικοκυριά.