ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό 20 ετών η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002 διαμορφώνεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρ
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002 διαμορφώνεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου
AP

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002 διαμορφώνεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι βραδύτερος του αρχικά αναμενόμενου.

Οι εκτιμήσεις για την πολιτική σύσφιξης της ΕΚΤ αναθεωρήθηκαν μετά από τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης της ζώνης του ευρώ.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% έναντι του δολαρίου αυτό το έτος καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ μαζί με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει πλήξει την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια με την ίδια ταχύτητα με τη Fed.

Έτσι, η ισοτιμία ανέρχεται σε χαμηλό 20 ετών, κάτι που φέρνει σε δυσχερή θέση τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το ευρώ, καθώς αγοράζουν ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες που τιμολογούνται σε δολάριο.

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονη διαφωνία στους κόλπους της ΕΚΤ, για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί: τα γεράκια εμμένουν σε επιθετική νομισματική πολιτική, χρεώνοντας προσωπικά στην ίδια τη Λαγκάρντ καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, ενώ τα περιστέρια εξακολουθούν να επιθυμούν μια πιο ήπια προσαρμογή, που θα αποτρέψει τον κατακερματισμό εντός της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. Αξίζει να σημειωθεί πως η απότομη αύξηση των επιτοκίων δεν ευνοεί χώρες με αυξημένο δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Παράλληλα, αυξάνονται οι φωνές που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι προσεκτική σχετικά με την ανάπτυξη εργαλείων για τον περιορισμό του κόστους δανεισμού των πιο αδύναμων κρατών. Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ έχει ήδη διαφωνήσει , υποστηρίζοντας πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμόζουν τέτοια μέτρα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό στενά καθορισμένες συνθήκες. Κατά τον ίδιο είναι «πρακτικά αδύνατο» να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται ένα διευρυμένο spread μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

Πάντως, τη θέση αυτή δεν τη συμμερίζονται όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, η πλειοψηφία των οποίων επικροτεί την ανάπτυξη εργαλείων για τον περιορισμό του κόστους δανεισμού των πιο αδύναμων κρατών.