ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνει η «κούρσα» των spreads που συνεχίζεται

Τι δείχνει η «κούρσα» των spreads που συνεχίζεται

Υψηλές πτήσεις, σχεδόν στο όριο, εξακολουθεί να κάνει το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο, παρά τα μνημόνια που υπογράφηκαν και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν, δεν κατάφερε ποτέ να σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 2000 μονάδων βάσης.

Το αποτέλεσμα; Σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τις 2100 μονάδες και μάλιστα με ανοδική τάση, βάζοντας πλώρη για ακόμα υψηλότερα επίπεδα, τα οποία δείχνει να ευνοεί η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα. Ωστόσο, το φαινόμενο δε είναι αποκλειστικά ελληνικό.

Στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο spread βρίσκεται μια ανάσα από τις 1000 μονάδες βάσης, επίσης με ανοδική τάση, ενώ στην Ιρλανδία «βλέπει» τις 600 μονάδες.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση με το ισπανικό, το οποίο οδεύει ολοταχώς προς τις 500 μονάδες, ενώ πάνω από τις 400 βρίσκεται πλέον σε μόνιμη βάση και το ιταλικό.

Κι αυτός είναι βασικά ο λόγος που κάνει τον κ. Πρόντι να υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα εξωθηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, τότε, αργά ή γρήγορα, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος ευρωπαϊκός νότος, ο οποίος είναι το ίδιο προβληματικός δημοσιονομικά και όχι μόνο.

Όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, η κατάσταση είναι οριακή και κρέμεται από μια τρίχα κυριολεκτικά. Γι αυτό και η επόμενη έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης θεωρείται και είναι ιστορική, καθώς θα κληθεί ουσιαστικά να αποφασίσει για το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Αν επικρατήσει η άποψη που επιμένει στη μονομερή λιτότητα, τότε οι πιθανότητες να τελειώσει γρήγορα και αίσια η περιπέτεια, είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.