ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προ των πυλών στεγαστικό πρόγραμμα 1,5 δισ. – Τι περιλαμβάνει, ποιοι οι δικαιούχοι

Προ των πυλών στεγαστικό πρόγραμμα 1,5 δισ. – Τι περιλαμβάνει, ποιοι οι δικαιούχοι
Ανακοινώσεις για τη στέγη αναμένεται από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη
INTIME NEWS

Σημαντικές παρεμβάσεις για φθηνότερη στέγη στους νέους θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα νέα ζευγάρια έχει γίνει αντιληπτό από κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζει δράσεις για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει είναι ένα στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα νέα ζευγάρια, που η εφαρμογή του θα είναι άμεση και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί περιλαμβάνει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών, και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Παράλληλα η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία μας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα παραχωρούνται σε νέους εργαζομένους και ανέργους, με χαμηλό ενοίκιο. Τα ακίνητα που υπολογίζονται σε 170 ανήκουν στην ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), τα οποία χρειάζονται ανακαίνιση και αξιοποίηση.

Βασική επιδίωξη είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, είτε είναι δηλαδή μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δάνειο για αγορά ή επισκευή πρώτης κατοικίας, με επιδότηση επιτοκίου, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες δύναται να λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου, η οποία θα έχει εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Οι παραπάνω επιλογές θα αφορούν και σπίτια φοιτητών. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών, με τις συγκεκριμένες κατοικίες να μοιράζονται κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση, και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ξεκίνησε λέγοντας πως η κυβέρνηση, με τρόπο συστηματικό, και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, εδώ και 1 - 1,5 χρόνο, έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών, συμπλήρωσε και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

Πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, ανέφερε, δεν μπορεί, άλλωστε, «το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης», τόνισε επιμένοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».

Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».