ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Αύξηση 2 τρισεκατομμύρια στους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι το 2023

Goldman Sachs: Αύξηση 2 τρισεκατομμύρια στους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι το 2023
Η Ευρώπη μπροστά στον πιο δύσκολο χειμώνα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
AP Photo/Michael Probst, File

Εφιαλτική πρόβλεψη από την Goldman Sachs για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Αλματώδης αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι το 2023,. Αναγκαία η κρατική παρέμβαση. Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο ελληνικό δημόσιο.

Για τις πιο βεβαρημένες επιπτώσεις από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70 κάνουν λόγο οι προβλέψεις της Goldman Sachs. Οι αναλυτές μιας από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες, με επικεφαλής τους Αλμπέρτο Γκαντόλφι και Μαφάλντα Πομπέιρο, σε άρθρο τους εξήγησαν πως οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα εκτιναχθούν καθώς θα αυξηθούν κατά δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης!

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης», αναφέρουν και προσθέτουν πως «Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο βαθιά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι επενδυτές μετοχών είναι πολύ απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών. Κάποιες από τις κινήσεις που εξετάζονται, όπως τα ανώτατα όρια τιμών και το δασμολογικό έλλειμμα, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να μειώσουν την υπερχείλιση τιμών των μετοχών, εξομαλύνοντας έτσι και την αύξηση δασμών για να περιοριστεί η βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Αυτό θα έφερνε εκτόνωση σε μεγάλο βαθμό του ρυθμιστικού κινδύνου, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, όμως, έχει προκαλέσει μια βιασύνη από πλευράς κυβερνήσεων να μειώσουν τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις των «27», λόγω του αυξημένου κόστους. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, άλλωστε, την Παρασκευή (9/9) έχουν έκτακτη συνεδρίαση έτσι ώστε να συζητήσουν τα μέτρα που θα λάβουν στο εξής. Ένα από αυτά είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και η αναστολή της εμπορίας παραγωγών ενέργειας.

Η Γαλλία και η Γερμανία, επίσης, έχουν εκφραστεί θετικά για την επιβολή φορολογίας στα ενεργειακά κέρδη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εισαγωγή ανώτατων τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας μια ανακούφιση σε καταναλωτές και αγορές. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να παραιτηθούν από τον φόρο απροσδόκητων κερδών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Ανακοινώνονται την Τετάρτη (7/9) τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα, ανακοινώνονται αύριο τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Θα παρουσιαστούν στις 10:00 το πρωί στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μπροστά τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα τόσο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην Ιταλία παραδείγματος χάριν ένα από τα μέτρα αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19 ° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Στη Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα.

Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε από τώρα ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.