ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Έρχεται πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήαμτα που αντιμετωπίζοιυν οι νέοι, αναζητά η κυβέρνηση με το νέο πρόγραμμα στέγασης.

Ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής, τη στέγαση των νέων, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, δρομολογώντας ένα πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός το πρόγραμμα αφορά την μίσθωση ή αγορά ακινήτων από νέους έως 39 ετών και ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα ξεκινά άμεσα η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Επίσης εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες.

«Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε. Ακριβώς για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργούμε, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους.