ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό λίθιο, οι εξελίξεις στην Attica Bank και η Noval Property

Το ελληνικό λίθιο, οι εξελίξεις στην Attica Bank και η Noval Property

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Attica Bank

Για όσους γνώριζαν τις διεργασίες εντός της Attica Bank το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των βασικών μετόχων, των Ellington-ΤΜΕΔΕ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την κεφαλαιακή θωράκιση του πιστωτικού ιδρύματος δεν αποτέλεσε έκπληξη. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε εξαρχής μια σταθερή θέση σε σχέση με το μετοχικό ποσοστό που ήθελε να διαθέτει στο πιστωτικό ίδρυμα μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου, την οποία η πλευρά των Ellington-ΤΜΕΔΕ θεωρούσε «μαξιμαλιστική». Ωστόσο, δεδομένων των χρημάτων που έχει βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος στην τράπεζα οποιαδήποτε υπαναχώρηση του ΤΧΣ στο ζήτημα αυτό, θα ισοδυναμούσε με αποδοχή «ανήκεστου βλάβης» για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αν και η ΤτΕ έδωσε νέα μικρή παράταση, δύο ημερών, στην Attica Bank προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μετόχων ως προς το κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας, αυτή δεν μοιάζει εφικτή. Πλέον, η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank περνά στα χέρια των ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ που σε συνεργασία με την νέα CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλυφθεί το κεφαλαιακό έλλειμα που θα υποδείξει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δύο βασικά ερωτήματα, είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ellington στη διαδικασία αυτή και ποια θα είναι η εποπτική αξιολόγηση του SSM, καθώς ο βραχίονας του εποπτικού φορέα της ΕΚΤ που είναι αρμόδιος για τις μη συστημικές τράπεζες, παρακολουθεί εκ τούς σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Attica Bank.

Το ελληνικό λίθιο

Το ράλι στην τιμή του ανθρακικού λιθίου, που έχει τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο και πλέον ξεπερνά τα 71.000 δολάρια ανά τόνο έχει οδηγήσει τη βιομηχανία στην αναζήτηση πετρωμάτων όπως είναι το σποδουμένιο, ο πεταλίτης και ο λεπιδόλιθος τα οποία εμπεριέχουν λίθιο, αλλά και στην αναζήτηση υπόγειων αλατοφόρων πεδίων που και αυτά εμπεριέχουν λίθιο. Το πανάκριβο λίθιο έχει τροφοδοτήσει και την παραφιλολογία για τα κοιτάσματα που διαθέτει η χώρα μας, με ειδήμονες και μη να επικαλούνται έρευνες – υπαρκτές και μη - του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Τέλος, στην παραφιλολογία αυτή θα βάλει η ολοκληρωμένη γεωλογική χαρτογράφηση της Ελλάδας που είναι σε εξέλιξη στη βάση της ευρωπαϊκής δράσης GEOINFRA. Το εν λόγω έργο επικεντρώνεται στη σύνθεση ενός ενιαίου, ομοιογενοποιημένου γεωλογικού υποβάθρου, εναρμονισμένου με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, βάσει των σύγχρονων γεωεπιστημονικών αντιλήψεων, με τη χρήση εργαλείων, μεθόδων και τεχνικών Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Στα πλαίσια του έργου ήδη αναθεωρούνται οι 327 γεωλογικοί χάρτες της Ελληνικής επικράτειας, κλ. 1:50.000, με βάση τις νεότερες γεωτεκτονικές θεωρίες και επιστημονικές μελέτες και θα οριστικοποιηθεί το ενιαίο κωδικολόγιο γεωλογικών σχηματισμών και ορυκτολογικών συστάσεων. Οπότε εντός του 2023, όταν και θα ολοκληρωθεί η δράση GEOINFRA, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τις δυνητικές πηγές λιθίου που διαθέτει η χώρα.

Η Noval Property

Η Noval Property, η Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Viohalco, δεν «βιάζεται» να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με σχετική απόφασή της, έδωσε περιθώριο έως τις 15 Οκτωβρίου 2023 στη Noval Property προκειμένου να εισαχθεί στο ΧΑΑ. Είναι φυσιολογικό η ομάδα της Noval Property, υπό τον πολύπειρο Παναγιώτη Καπετανάκο να αναζητεί το καλύτερο δυνατόν timing για να απευθυνθεί στους επενδυτές, καθώς ομολογουμένως οι τρέχουσες συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες. Πάντως, η ελκυστικότητα της είναι δεδομένη, Η Noval Property είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της περιλαμβάνει 61 στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία και αποτελείται από κτίρια γραφείων, εμπορικούς χώρους, τουριστικά ακίνητα και αποθηκευτικούς χώρους συνολικής δομημένης επιφάνειας 462.000 τ.μ. περίπου. Η αξία αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της ανέρχεται στα 455,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύνοδος για το ξέπλυμα

Μια σημαντική συνάντηση των φορέων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στην Ευρώπη θα λάβει χώρα στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Πρόκειται για την 17η Σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority - EBA). Η EBA έχει το τελευταίο διάστημα εμπλουτίσει σημαντικά την εργαλειοθήκη της για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και έχει επιβάλει ένα αυστηρό πλαίσιο διαδικασιών στις τράπεζες της ΕΕ. Στην επικείμενη σύνοδο στην γαλλική πρωτεύουσα η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.