ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Με νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής

ΑΑΔΕ: Με νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής
INTIME

Με νέα ηλεκτρονικά όπλα ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ. Από την άνοιξη οι φορο-ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τα tablets ανά χείρας.

Για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει δώσει ήδη εντολές για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Μέσω των tablets οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα γίνονται με διαδικασίες-εξπρές ενώ επιτόπου θα εκδίδεται και θα κοινοποιείται στον ελεγχόμενο σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Το «ElenxisLive», η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, θα «τρέχει» στα laptops των ελεγκτών που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους από τον Μάρτιο του 2023.

Μέσω των tablets οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα:

  • Θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners),
  • Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
  • Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
  • Θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
  • Μέσω του Elenxislive οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.
  • Μετά την ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi», μέσω της οποίας οι πολίτες σκανάρουν τις αποδείξεις από το κινητό τους και μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητά τους, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ενεργοποιήσει μια νέα πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες.