ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος τα νοικοκυριά

Πώς μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος τα νοικοκυριά

Από πού προσπαθούν να «κόψουν οι Έλληνες για να περιορίσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς

Στον «αγώνα» της εξοικονόμησης ενέργειας έχουν «ριχτεί» εν μέσω της ενεργειακής κρίσης οι καταναλωτές προκειμένου να μειώσουν το κόστος του λογαριασμού ρεύματος, εξασφαλίζοντας και το bonus της επιδότησης.

Περιορισμός του χρόνου λειτουργίας των ενεργοβόρων συσκευών, αντικατάσταση των παλαιότερων με άλλες, σύγχρονης τεχνολογίας που «καίνε» λιγότερο ρεύμα και αλλαγές σε μία σειρά από καθημερινές συνήθειες στις οποίες στο παρελθόν δεν έδιναν την αντίστοιχη σημασία είναι ορισμένοι τρόποι με τους οποίους τα νοικοκυριά επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην καθημερινότητά τους.

Η γενική «οδηγία» άλλωστε που δίνουν οι ειδικοί στους καταναλωτές για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ότι «χρησιμοποιούμε τις συσκευές ακριβώς όσο χρόνο είναι απαραίτητο». Στη συνέχεια, βγαίνουν «εκτός λειτουργίας» αλλά και «εκτός πρίζας».

Η αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών με άλλες πιο αποδοτικές ενεργειακά και φιλικότερες προς το περιβάλλον αποτελεί μία κίνηση η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στη προσπάθεια για την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Είναι ενδεικτικό ότι και μόνο με την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων πυρακτώσεως με αντίστοιχες led στον φωτισμό, η κατανάλωση ρεύματος «πέφτει» έως και 10-15 φορές.

Από την άλλη πλευρά, ο θερμοσίφωνας, ο φούρνος της κουζίνας και το κλιματιστικό αποτελούν τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές μέσα στο σπίτι. Εκεί επομένως εστιάζεται και η προσπάθεια των καταναλωτών να μειώσουν τον χρόνο λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα ο ο θερμοσίφωνας ρυθμίζεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία και δεν μένει πλέον «ξεχασμένος», αναμμένος για ώρες. Στον φούρνο της κουζίνας οι διακόπτες κλείνουν νωρίτερα και το φαγητό συνεχίζει να ψήνεται με τη θερμοκρασία που ήδη υπάρχει. Τα σκεύη επίσης εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας ώστε να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας.

Τα κλιματιστικά επίσης ρυθμίζονται σε χαμηλότερες και σταθερές θερμοκρασίες τον χειμώνα ενώ στο πλυντήριο οι καταναλωτές επιλέγουν πλύση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες καθώς και οικονομικότερα προγράμματα.

Ως προς τις καθημερινές συνήθειες, συσκευές όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής ή μικρόσυσκευες όπως πχ ή καφετιέρα, που δεν είναι απαραίτητο είναι συνεχώς σε λειτουργία δεν κλείνουν πλέον μόνο από το διακόπτη. Βγαίνουν εντελώς από την πρίζα, όσο διάστημα δεν χρησιμοποιούνται ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καθώς ακόμη και σε κατάσταση stand-by συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια.

Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τέλος και τις συνήθειες των Χριστουγέννων. Τα φωτάκια που στολίζουν το δέντρο, το σπίτι και τα μπαλκόνια «καίνε» ρεύμα με δεδομένο ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός την περίοδο των γιορτών δεν διαρκεί μόνο για λίγες ώρες.

Το ύψος της δαπάνης για τα νοικοκυριά εξαρτάται από το εάν τα λαμπάκια είναι παλαιάς τεχνολογίας ή τεχνολογίας led. Στην περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει να αντικαταστήσει τα παλιά λαμπάκια του με αντίστοιχα led, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η κατανάλωση ρεύματος από τον στολισμό, μπορεί να μειωθεί έως και κατά 80%. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της νύχτας βγαίνουν από την πρίζα προκειμένου να μην καίνε άσκοπα ρεύμα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr για το νέο τοπίο στην Ενέργεια και τις αποφάσεις της ΕΕ