ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση χρέους κατά 5,8 δισ. ευρώ ενέκρινε ο ESM

Ελάφρυνση χρέους κατά 5,8 δισ. ευρώ ενέκρινε ο ESM
AP

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της 8ης και τελευταίας δόσης της επιστροφής κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPS και ANFAS) ύψους 603 εκατ. ευρώ, καθώς και για τον μηδενισμό του επιτοκιακού κέρδους ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 από τον EFSF και θα επιβάρυνε το χρέος έως το 2049, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση συνοδεύτηκε από προτροπές του επικεφαλής του ESM Πιερ Γκραμενιά να συνεχίσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως στους εξής 4 τομείς: ληξιπρόθεσμες οφειλές, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρωτοβάθμια υγεία και εργατική νομοθεσία.

Αφού αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ικανότητα που επέδειξε η χώρα στον χειρισμό της κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Γκραμενιά, που βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, είπε: «Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και οι προσπάθειες να συνεχιστούν, ειδικά όσον αφορά τη μείωση και την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την εργατική νομοθεσία.

Τόσο η κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους όσο και η επιστροφή των SMPS και ANFAS εντάσσονταν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είχαν αποφασιστεί το 2018. Ο κ. Γκραμενιά είπε χθες ότι «η συνολική αξία των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ».

Το επιτοκιακό κέρδος ήταν 2% επί δανείου 11,3 δισ. ευρώ του EFSF, που χρησιμοποιήθηκε για επαναγορά χρέους και θα πληρωνόταν από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο όμως των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αποφασίστηκε η σταδιακή κατάργησή του, κάθε φορά που η Ελλάδα είχε θετική αξιολόγηση, στο πλαίσιο της εποπτείας. Αντίστοιχα, συνδεδεμένη με τη θετική αξιολόγηση ήταν και η ανά εξάμηνο επιστροφή των SMPS και ΑΝFAS.