ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχουν υποβληθεί 22.909 αιτήσεις για επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων

Έχουν υποβληθεί 22.909 αιτήσεις για επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων
INTIME

Στην παραδοχή πως το ιδιωτικό χρέος παραμένει, για περισσότερο από μία δεκαετία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη.

«Το ύψος του ιδιωτικού χρέους που παραλάβαμε το 2019, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ. Άρα, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, σωρεύθηκε και διογκώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθεί να είναι, και σήμερα, υπαρκτό», ανέφερε.

Ωστόσο επεσήμανε πως τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και πως έχουν πραγματοποιηθεί ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες. Επίσης, είπε πως έχουν επιστρέψει ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, επαναφέροντας στην τραπεζική κανονικότητα πάνω από 115.000 δανειολήπτες.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είπε πως μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Προσέθεσε δε πως το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού βελτιώνεται.

Τέλος, σε σχέση με την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων είπε πως το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ευάλωτα νοικοκυριά κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, επιβεβαιώνει και καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας. Όπως απεκάλυψε, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, είχαν μπει στην πλατφόρμα 22.909 αιτήσεις.

Εξ αυτών των αιτήσεων:

  • 509 ενεργές και μη οριστικοποιημένες.
  • 339 οριστικοποιημένες, που αναμένουν άντληση στοιχείων.
  • 1061 έχουν πάρει ήδη βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού.