ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΔΕΔΔΗΕ «ξεπαγώνει» τις συμβάσεις σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών

Ο ΔΕΔΔΗΕ «ξεπαγώνει» τις συμβάσεις σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών
INTIME

Να βάλει τάξη σπεύδει ο ΔΕΔΔΗΕ λίγο πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο από δικαιούχους του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», προκειμένου να αποτρέψει το πιθανό μπλοκάρισμα της διαδικασίας από προσφυγές.

Λίγο πριν ανοίξει η αναβαθμισμένη πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων σύμβασης σύνδεσης από τους δικαιούχους του επιδοτούμενου έως και 60% προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», ο ΔΕΔΔΗΕ σπεύδει να άρει το «απαγορευτικό» στην έκδοση νέων συμβάσεων που σήκωσε στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες από τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο εφαρμογής μιας «ασαφούς», όπως τη χαρακτηρίζει η πλευρά του διαχειριστή, απόφασης της ΡΑΕ.

Η αρμόδια Αρχή είχε παρέμβει ύστερα από καταγγελίες συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ για τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά (έως 400 KV) στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης και της Πελοποννήσου, αφού «άνοιξε» χώρος για 140 MW και 86 MW αντίστοιχα και με απόφασή της «πάγωσε» τη διαδικασία προκειμένου να προβεί σε λεπτομερή έλεγχο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε εφαρμογή της απόφασης της ΡΑΕ ανέστειλε και τις υπογραφές συμβάσεων σύνδεσης για οικιακά φωτοβολταϊκά και μάλιστα και για την περιοχή των Κυκλάδων, παρότι ο αντίστοιχος διαγωνισμός δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και η απόφαση της ΡΑΕ δεν αναφερόταν σε αυτόν.

Ενας μεγάλος αριθμός αιτήσεων στις τρεις περιοχές (Κυκλάδες, Πελοπόννησο και Κρήτη) «πάγωσε», ενώ βρισκόταν στο στάδιο της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης και ο ΔΕΔΔΗΕ άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», λόγω αναπόφευκτων προσφυγών για τη διεκδίκηση προτεραιότητας, αφού δεν υπάρχει χώρος για όλους.

Κατόπιν αυτού, ο ΔΕΔΔΗΕ στο παρά πέντε της εκκίνησης του νέου προγράμματος, μόλις την περασμένη Παρασκευή, προχώρησε στο «ξεπάγωμα» των συμβάσεων σύνδεσης που αφορούν οικιακά φωτοβολταϊκά με ισχύ έως 10,8 KV, με εντολή μάλιστα να ελεγχθούν και να κλείσουν άμεσα.