ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηχανισμό ελέγχου ακεραιότητας αποκτά η ΑΑΔΕ - Συστήνεται Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας

Μηχανισμό ελέγχου ακεραιότητας αποκτά η ΑΑΔΕ - Συστήνεται Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας
INTIME

Ένα πρόσθετο μηχανισμό διασφάλισης της ακεραιότητας εφοριακών και τελωνειακών αποκτά ο φορολογικός μηχανισμός.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή συστήνεται Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας, που θα υπάγεται απευθείας στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η απόφαση ελήφθη λόγω του μεγάλου αριθμού των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης και της πολυπλοκότητας των αρμοδιοτήτων της και προκειμένου να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ακεραιότητας εντός της ΑΑΔΕ.

Εκτιμάται πως με το Αυτοτελές Γραφείο Συμβούλου Ακεραιότητας θα διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων σε που επιθυμούν να αναφέρουν περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς, παράτυπης συμπεριφοράς και εργασιακού εκφοβισμού και θα παρασχεθεί υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλή σε αυτούς αναφορικά με τα ως άνω θέματα ηθικής και ακεραιότητας στο χώρο εργασίας τους.

Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή, οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας θα είναι οι εξής:

  • Η παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής συνδρομής για ζητήματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, κατά την ενάσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις, ο εκφοβισμός, η ηθική παρενόχληση και η σύγκρουση συμφερόντων.
  • Η παραλαβή αναφορών από τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ: αα) για περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς και η διαβίβαση αυτών, προκειμένου να επιληφθούν τα όργανα της ΑΑΔΕ ή εξωτερικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνησή τους, καθώς και ββ) για παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου, που εμπίπτουν στο πλαίσιο άσκησης από τον Σύμβουλο Ακεραιότητας καθηκόντων Υπευθύνου Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (Υ.Π.Π.Α.).
  • Η παρακολούθηση της διαδικασίας της διερεύνησης της αναφορών και η σχετική ενημέρωση των υπαλλήλων που τις υπέβαλαν.
  • Η παροχή ενημέρωσης στο προσωπικό της ΑΑΔΕ για θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας, καθώς και για τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και την αποστολή του Συμβούλου Ακεραιότητας.
  • Η συνεργασία με την Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία καθώς και με εξωτερικούς φορείς παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τη σχεδίαση και τον συντονισμό σχετικών δράσεων εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.
  • Η συμμετοχή στη χάραξη εσωτερικών πολιτικών και στην ανάπτυξη εργαλείων για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας, όπως Κώδικες Ηθικής και Δεοντολογίας, Κανονισμοί Διαχείρισης Φαινομένων Σύγκρουσης Συμφερόντων, Πρωτόκολλα Αντιμετώπισης Περιστατικών Απάτης και Διαφθοράς.
  • Η ενημέρωση και η συνεργασία με τη διοίκηση της ΑΑΔΕ, τις Διευθύνσεις Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων και τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης (Γ.Δ.Α.Δ.Ο.), για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και προτύπων ακεραιότητας εντός της ΑΑΔΕ.
  • Η διατύπωση προτάσεων βελτίωσης των μηχανισμών πρόληψης, αποτροπής και εντοπισμού προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, όταν εντοπίζει περιστατικά παραβιάσεων ακεραιότητας.
  • Η σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης και η υποβολή της στον Διοικητή της ΑΑΔΕ και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και διαδικασιών ακεραιότητας που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, το έργο που επιτελέστηκε, καθώς και για την πορεία των υποθέσεων που χειρίστηκε».
  • Η υποστήριξη και συνδρομή του Υπευθύνου του Γραφείου κατά την άσκηση του έργου του, ενδεικτικά: (αα) Στην επιμέλεια της αλληλογραφίας του και της τήρησης των σχετικών αρχείων και στοιχείων αυτής. (ββ) Στην οργάνωση και στην άσκηση της επικοινωνίας με τους αναφέροντες υπαλλήλους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καθώς και με τους αρμόδιους εξωτερικούς φορείς. (γγ) Σε κάθε άλλο θέμα που ανατίθεται από τον Υπεύθυνο του Γραφείου, ο οποίος καταμερίζει σαφώς τα καθήκοντα των υπαλλήλων. (δδ) Στη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Γραφείου.