ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Η εκτίμηση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για επιτόκια και πληθωρισμό

Goldman Sachs: Η εκτίμηση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για επιτόκια και πληθωρισμό
AP

Η αλλαγή των προσδοκιών της Goldman Sachs έρχεται μετά από τα επιθετικά σχόλια από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel και τον επικεφαλής της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Francois Villeroy de Galhau, δύο σημαντικούς παράγοντες χάραξης νομισματικής πολιτικής από το 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Για το 2023, η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στο 3,5% προσδιορίζοντας την αύξηση έως τον Ιούνιο ενώ προηγουμένως κινούνταν στο 3,25%. Παράλληλα, ο επενδυτικός οίκος σημειώνει τον κίνδυνο να κινηθούν τα επιτόκια και υψηλότερα.

Η Goldman Sachs λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα που συνθέτουν τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των αγορών και ιδιαίτερα το ευμετάβλητο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων, συνοψίζει 8 καίρια σημεία που πρέπει να αξιολογηθούν από το επενδυτικό κοινό, τα οποία και εκτιμά ως κομβικά για κάθε είδους απόφαση επενδυτικής τοποθέτησης.

Κομβικό σημείο αποτελούν οι δείκτες δραστηριότητας PMI του Φεβρουαρίου αφού αυξήθηκαν με ισχυρό ρυθμό, πάνω από τις προβλέψεις, καθοδηγούμενοι κυρίως από την ανάκαμψη της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό δείχνει πως οι προοπτικές δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη συνεχίζουν να βελτιώνονται ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και στοιχείο πως η ύφεση απομακρύνεται. Οι συγκεκριμένοι δείκτες σε συνδυασμό με τις περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και τα ισχυρά στοιχεία δραστηριότητας από την Κίνα, η Goldman Sachs τα αξιολογεί ως σημαντικές ενδείξεις για τη βασική της θετική πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2023 στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται πως η εκτίμηση του επενδυτικού οίκου κινείται πάνω από τη μέση εκτίμηση (consensus) των οικονομολόγων.

Ισχυρό σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός πως οι αγορές εργασίας στην Ευρωζώνη επιδεικνύουν ισχυρές αντοχές χωρίς να παρουσιάζουν ξαφνικές και μη αναμενόμενες αυξομειούμενες τάσεις. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κοντά σε αυτό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι αποκαλούν ως διαρθρωτική ανεργία γεγονός που δηλώνει ισορροπία συνθηκών. Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια αποκλίσεων στις συνθήκες της αγοράς εργασίας στις διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες και η Goldman Sachs αναμένει ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας σε επίπεδο περιοχής θα παραμείνουν ισχυρές τους επόμενους μήνες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές παρά τη αυξημένη μείωση, πέραν της αναμενόμενης μείωσης του συνολικού πληθωρισμού, από την κορύφωση που είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο του 2022. Η Goldman Sachs θεωρεί πως το επίκεντρο του πληθωρισμού σε επίπεδο Ευρωζώνης αυξήθηκε περαιτέρω κοντά στο 5,3% τον Ιανουάριο, αντανακλώντας τη σταθερή αύξηση των τιμών των μη ενεργειακών αγαθών. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος μηνιαίος πυρήνας του πληθωρισμού έχει καθοδικές τάσεις και έχει αρχίσει να υποχωρεί, αν και οι διαδοχικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο πρόσφατος σχολιασμός της ΕΚΤ ήταν κατά κάποιο τρόπο επιθετικός.

Η Γερμανίδα μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ κ. Schnabel σημείωσε με έμφαση ότι τα επιτόκια πολιτικής θα πρέπει να κινηθούν περαιτέρω σε συσταλτικό έδαφος, δεδομένων των εύρωστων αγορών εργασίας, των σταθερών υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων και των περιορισμένων ενδείξεων ότι η μέχρι σήμερα σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ έχει περιορίσει σημαντικά τα μέτρα των συνθηκών χρηματοδότησης.

Σημαντικό στοιχείο της θέσης της Goldman Sachs αποτελεί το γεγονός πως η GS αύξησε την πρόβλεψη της για το τελικό επιτόκιο στο 3,5%, δείχνοντας μια αύξηση κατά 0,25% τον Ιούνιο, αλλά παράλληλα συνεχίζει να εκτιμά πως είναι πιο πιθανό το Διοικητικό Συμβούλιο να μειώσει τον ρυθμό σύσφιξης το Μάιο. Η συγκεκριμένη θέση της Goldman Sachs, τεκμαίρεται από το γεγονός πως ο χαμηλότερος πληθωρισμός, τον οποίο εκτιμά να μειώνεται στο 5% περίπου στα μέσα του έτους λόγω της απότομης μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, θα μεταδοθεί σε ασθενέστερες πιέσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία ενσωμάτωσης της επιβάρυνσης από την πολιτική σύσφιξης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Την ίδια στιγμή και ενώ η μετάδοση στο κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα αποθέματα χρηματοδότησης ανακυκλώνονται μόνο σταδιακά και οι όγκοι χρηματοδότησης μόλις αρχίζουν να συρρικνώνονται. Ως αποτέλεσμα, η μετάδοση από τη σύσφιξη της πολιτικής είναι βραδύτερη στη ζώνη του ευρώ από ό,τι συμβαίνει ταυτόχρονα στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν επικεντρωθεί στο να πιέσουν για μια πιο περιορισμένη αύξηση κατά 0,25% τον Μάιο. Ειδικότερα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Lane, Villeroy και Panetta υποστήριξαν με δημόσια τοποθέτησή τους την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης χωρίς να αντιταχθούν σε υψηλότερο τελικό επιτόκιο. Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs βλέπει έναν πιθανό συμβιβασμό για αύξηση περί το 0,50%, δίνοντας πιθανότητα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε μεταγενέστερο χρονικό στάδιο.

Επιπρόσθετα, η Goldman Sachs εκτιμά πως παραμένει ο κίνδυνος προς την κατεύθυνση υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής. Μια αύξηση των 0,50% το Μάιο παραμένει πιθανό σενάριο, αν και κατά την άποψή της Goldman Sachs, είναι πιο πιθανό ο κύκλος σύσφιξης να συνεχιστεί με περισσότερα βήματα των 0,25% μετά τον Ιούνιο, εάν τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες παραμείνουν ισχυρά.

Διαβάστε επίσης:

Η Goldman Sachs θα καταργήσει έως και 4.000 θέσεις εργασίας

Χρηματιστήρια: Έρχονται πάλι οι «αρκούδες»; - Καμπανάκι από αναλυτές

Goldman Sachs: Αύξηση 2 τρισεκατομμύρια στους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι το 2023