ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριές απώλειες στη Wall Street από τις επιθετικές δηλώσεις Πάουελ

Wall Street
AP Photo

Με μεγάλες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Τρίτης στους βασικούς δείκτες της Wall Street, στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα, όχι μόνο δεν σχεδιάζει κάποια στροφή στην πολιτική της φέτος, αλλά αντίθετα ετοιμάζεται και για επιθετικότερες αυξήσεις των επιτοκίων της αν χρειαστεί για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό.

«Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, κάτι που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο», είπε ο Πάουελ μιλώντας σε μια Επιτροπή της Γερουσίας.

Η Fed είχε δημοσιοποιήσει τις προηγούμενες προβλέψεις της τον Δεκέμβριο και θα τις επικαιροποιήσει στις 21-22 Μαρτίου, στην επόμενη σύνοδό της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε αρχικά σε ισχυρές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά από την 1η Φεβρουαρίου χαλάρωσε ελαφρώς τον ρυθμό, ανακοινώνοντας αύξηση μόνο 0,25%. Η τάση μπορεί να ανατραπεί, προειδοποίησε ο Πάουελ, και ο ρυθμός της αύξησης να επιταχυνθεί και πάλι.

«Αν και ο πληθωρισμός μετριάστηκε τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία μείωσής του στο 2% θα είναι μακρά και πιθανόν απότομη», σημείωσε ο επικεφαλής της Fed.

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το πιστωτικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης, ώστε να χαλαρώσει η πίεση των τιμών προς τα επάνω. Παρά τις προσπάθειες της Fed ωστόσο, η κατανάλωση παραμένει στα ίδια επίπεδα και τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας το 5,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη PCE (Ατομικές καταναλωτικές δαπάνες), τον οποίο προτιμά να παρακολουθεί η Fed γιατί πιστεύει ότι μετρά ακριβέστερα τον πληθωρισμό απ’ ό,τι ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Στόχος της Fed είναι να μειώσει τον δείκτη PCE στο 2%.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 574,98 μονάδων (-1,72%), στις 32.856,46 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, υποχώρησε 145,40 μονάδες (-1,25%), στις 11.530,33 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 62,05 μονάδων (-1,53%), στις 3.986,37 μονάδες.