ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδρά στις πιέσεις η Wall Street με βοήθεια από τη Fed – Μεγάλη άνοδος στους βασικούς δείκτες

Wall Street
AP Photo

Με ισχυρά κέρδη, παρά τις αρχικές τους απώλειες, έκλεισαν την Πέμπτη οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω παγκόσμιων ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα.

Η άνοδος ήρθε στον απόηχο της δημοσιοποίησης πληροφοριών ότι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες – ανάμεσά τους η JP Morgan Chase & Co και η Morgan Stanley – συμφώνησαν με την First Republic Bank για τη στήριξή της με περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, καθησυχάζοντας τους επενδυτές που ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να είναι η επόμενη τράπεζα στο ντόμινο των καταρρεύσεων στις ΗΠΑ.

Σχεδόν 12 δισ. δολάρια σε αμερικανικές τράπεζες από τη Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει χορηγήσει από την Κυριακή δάνεια συνολικού ύψους σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την εκπλήρωση των αιτημάτων ανάληψης και την τόνωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών και τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης των Καταθέσεων (FDIC), η Fed αναφέρεται επίσης στα μέτρα που αποσκοπούν στο να καθησυχαστούν ιδιώτες και επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 371,98 μονάδων (+1,17%), στις 32.246,55 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 283,22 μονάδων (+2,48%), στις 11.717,28 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 68,35 μονάδων (+1,76%), στις 3.960,28 μονάδες.