ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Deutsche Bank, ο Θεόδωρος Δουζόγλου και η επιστολή έκπληξη σε Έλληνα επενδυτικό τραπεζίτη

Η Deutsche Bank, ο Θεόδωρος Δουζόγλου και η επιστολή έκπληξη σε Έλληνα επενδυτικό τραπεζίτη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το ταξίδι Δουζόγλου

Για όσους αναρωτιούνται τί κάνει ο Θεόδωρος Δουζόγλου, ο Έλληνας ομογενής επενδυτής από τη Βενεζουέλα, που πλέον διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, η στήλη σας έχει νέα. Ο κ. Δουζόγλου ταξίδεψε ως light traveller την Παρασκευή που μας πέρασε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς δημοφιλή – το τελευταίο διάστημα – προορισμό εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το που ταξίδεψε το γνωρίζουμε. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το που βρίσκεται η συμφωνία που έχει υπογράψει ο Όμιλος Δουζόγλου με την Hilton για την λειτουργία, υπό την ομπρέλα του διεθνούς ξενοδοχειακού ομίλου, των ξενοδοχείων Πεντελικόν στην Κηφισιά και Μιστράλ στον Πειραιά. Η συμφωνία προέβλεπε ανακαίνιση του Πεντελικόν με επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το ξενοδοχείο να αποκτήσει 117 δωμάτια, εκ των οποίων 13 σουίτες, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, τέσσερις αίθουσες περιποίησης spa, μια εσωτερική και μία εξωτερική πισίνα και1.300 τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων για συνέδρια και εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν τρεις αίθουσες συνεδριάσεων. Για το Μιστράλ η συμφωνία προέβλεπε ανακαίνιση με επένδυσή 5,5 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το ξενοδοχείο να αποκτήσει 83 δωμάτια, τέσσερις αίθουσες συσκέψεων συνολικής επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων και μια εξωτερική πισίνα με θέα στον Πειραιά και την αθηναϊκή ριβιέρα. Η πρόοδος των δύο προαναφερόμενων project μας είναι άγνωστη. Αλλά εκτός από τα προαναφερόμενα δύο ξενοδοχεία, στην ιδιοκτησία του Ομίλου Δουζόγλου βρίσκεται μεταξύ άλλων και το εμβληματικό κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, το οποίο και αυτό μένει αναξιοποίητο εδώ και επτά χρόνια.

Επιστολή έκπληξη

H Sainsbury's, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μερίδιο 14,6% της τοπικής αγοράς. Προσφάτως η Sainsbury's έστειλε επιστολή σε Έλληνα επενδυτικό τραπεζίτη που εργάζεται στη Βρετανία για να τον ενημερώσει για τις επιδόσεις του. Όχι για τις επιδόσεις του στην αμερικανική τράπεζα για την οποία εργάζεται. Αλλά για τις επιδόσεις του στην κατανάλωση φέτας. Η επιστολή τον συνέχαιρε, διότι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που διατηρεί η Sainsbury's ήταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης καταναλωτής φέτας για το 2022 σε ολόκληρη τη Σκωτία. Η επιστολή της Sainsbury's καταδεικνύει αφενός το πόσο έχει εξελιχθεί η επεξεργασία των στοιχείων κατανάλωσης, αφετέρου το πόσο διαδεδομένες είναι οι διαδικτυακές παραγγελίες από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Βρετανία. Φανταστείτε να βρεθείτε στην ίδια θέση…

Διακεκαυμένη ζώνη

Η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank στο τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε κατά 8,53% θορύβησε, αλλά δεν φόβισε τους Γερμανούς καταθέτες. Αυτό ανέφερε στη στήλη στέλεχος της τράπεζας ελληνικής καταγωγής που εργάζεται στην Deutsche Bank πριν από το 2008. Και αναφέρουμε το 2008 διότι όπως μας δήλωσε οι καταθέτες, οι επενδυτές και οι μέτοχοι της τράπεζας είχαν «υποφέρει» σε εκείνη την κρίση, λόγω των πολλών ανοιγμάτων που είχε η τράπεζα σε τοξικά προϊόντα και δομημένα ομόλογα. Κατά τον ίδιο, η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την προ 15 ετών εικόνα της τράπεζας. Στη βάση αυτή, δικαιολόγησε το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκαν κινήσεις ανάληψης καταθέσεων είτε στο private banking, είτε στην λιανική. Κατά το σημερινό άνοιγμα των αγορών θα μάθουμε εάν τα πράγματα θα μείνουν εκτός της «διακεκαυμένης ζώνης».

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Ένα χρόνο πήρε στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για να εγκρίνουν την αναθεώρηση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για αναθεώρηση της κοινής υπουργικής απόφασης που ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2013. Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε ήδη από τις αρχές Μαΐου 2022 διατυπώσει την εισήγηση αναφορικά με την κατάρτιση του νέου Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και είχε κοστολογήσει τις αλλαγές. Η εισήγηση της εστάλη στα συναρμόδια υπουργεία, ωστόσο απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να εξετασθεί. Έτσι, φθάσαμε στις 13 Ιανουαρίου 2023 προκειμένου ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης να γνωμοδοτήσει πως από τις αλλαγές δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σχεδόν δύο μήνες για να υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία η νέα κοινή υπουργική απόφαση που τροποποιεί εκείνη του 2013. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.