ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: Ζητά νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: Ζητά νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση
INTIME

Νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους της Πολιτείας κόντρα σε απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει οριζόντια κάθε δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για ακίνητο στην Πάτμο, που αφαιρεί το δικαίωμα δόμησης για οικόπεδα εκτός σχεδίου που διέθεταν οικοδομησιμότητα πριν από το 2003, εφόσον δεν έχουν «μέτωπο» σε αναγνωρισμένο δρόμο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο κ. Στασινός τόνισε ότι έχουν σταματήσει ουσιαστικά «οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, διότι η χώρα δεν διαθέτει ακόμη νομικά αναγνωρισμένο οδικό δίκτυο», και ουσιαστικά οι αναγνωρισμένοι δρόμοι είναι ελάχιστοι.

Σημειώνεται πως η υπόθεση αφορά σε περιοχή εκτός σχεδίου στην Πάτμο, η οποία καλύπτεται από Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο υπενθυμίζει ότι οι περιορισμοί της νομοθεσίας (ελάχιστη αρτιότητα, «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο κ.ά.) ισχύουν από το 1985 και επομένως δεν νοείται ούτε οι πολίτες να επιδιώκουν την οικοδόμηση οικοπέδων που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις ούτε οι πολεοδομίες να εκδίδουν οικοδομικές άδειες γι’ αυτές. Κατ’ επέκταση, δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, καθώς ο κανόνας αυτός θεωρείται «προβλέψιμος για τους επιμελείς αγοραστές».

Ο ίδιος ανάφερε πως η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου -την οποία χαρακτήρισε «ξαφνικό θάνατο»- έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις καθώς αλλάζει βίαια την αξία γης τόσο για ιδιώτες ιδιοκτήτες όσο και για επενδυτές. «Η απόφαση του ΣτΕ δεσμεύει και τον σχεδιασμό που κάνουμε για την οριστική διευθέτηση της εκτός σχεδίου δόμησης» μέσα από το μεγάλο πρόγραμμα για την εκπόνηση των 250 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που έχει αναλάβει να εκπονήσει το ΤΕΕ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι τα ΤΠΣ οφείλουν να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο του 2025, το ΤΕΕ προτείνει νομοθετική παρέμβαση τουλάχιστον για την προσεχή διετία, και από εκεί και μετά ξεχωριστές παρεμβάσεις επί ενός ξεκάθαρου χωροταξικού πλαισίου όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί 113 διαγωνισμοί μελετών για αντίστοιχα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, το 80% των οποίων έχει ωριμάσει και βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους προσωρινούς αναδόχους. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ εκτίμησε δε πως μέχρι την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών θα έχουν ολοκληρωθεί και όλοι οι υπόλοιποι διαγωνισμοί, για εναπομείναντα 112 τοπικά πολεοδομικά σχέδια.