ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς η υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους αυξάνει τον φόρο

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς η υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους αυξάνει τον φόρο
INTIME

Η υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους μπορεί να έχει συνέπειες στον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλει ο καθένας.

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο απειλούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές δαπάνες, αλλά και το φορολογικό βάρος των τέκνων.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι από τις περιπτώσεις συζύγων επιλέξουν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος σημαίνει ότι δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, διότι πλέον τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν ατομικά τον κάθε σύζυγο.

Επίσης, στις ηλεκτρονικές δαπάνες των χωριστών φορολογικών δηλώσεων δεν είναι εφικτή η μεταφορά του υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον έναν σύζυγο στον άλλον.

Ως προς τα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους, αν όμως ένα ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, τότε αυτό θα προστεθεί στα εισοδήματα του γονέα ο οποίος έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται αποκλειστικά από αυτόν.

Χωριστή δήλωση μπορούν να υποβάλλουν οι σύζυγοι έπειτα από αίτηση σε ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η αίτηση έπρεπε να είχε υποβληθεί μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου.