ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση της ανεργίας με μείωση... των εργαζομένων - Πού οφείλεται

Μείωση της ανεργίας με μείωση... των εργαζομένων - Πού οφείλεται

Ανεργία: Οι παράγοντες που αφήνουν εκτός εργασίας τους νέους και τα στοιχεία μελέτης της ΓΣΕΒΕΕ

Μείωση παρουσιάζει η ανεργία, ωστόσο το παράδοξο είναι, ότι μαζί της μειώνονται και οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ.

Στο τέλος του 2018 η ανεργία βρισκόταν στο 19,3%, ενώ στο τέλος του 2021 έπεσε στο 14,7%, σήμερα, στους νέους έως 25 ετών η ανεργία βρίσκεται στο 29,7%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, οι νέοι είτε φεύγουν για το εξωτερικό ή προτιμούν ακόμα και να μείνουν εκτός εργασίας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ζητούν τη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την απασχόληση.

Είναι ενδεικτικό πως από 51,8% που ήταν το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού το 2018, το 2021 μειώθηκε στο 50,8%.

Εξάλλου η υποαμειβόμενη εργασία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τους νέους για να μείνουν εκτός εργασίας, ή να βρεθούν σε μία άλλη χώρα για να αναζητήσουν την επαγγελματική τους τύχη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς εξηγεί ότι ένας ακόμα λόγος είναι οι «πηγές χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας, που είναι ανύπαρκτες, δεν μπορούν να καινοτομήσουν και να ενταχθούν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, που θα απαιτούσε εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου».