ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει η «βουτιά» στις τιμές και γιατί μας αφορά

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει η «βουτιά» στις τιμές και γιατί μας αφορά

«Βουτιά» καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ τους τελευταίους μήνες και πλέον βρίσκεται κοντά στο επίπεδο του Δεκεμβρίου 2021.

Η χαμηλή ζήτηση και η υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, έριξαν την ευρωπαϊκή τιμή κάτω από τα 35 ευρώ και πλέον το ερώτημα είναι αν η πτώση θα συνεχιστεί ή αν ήταν μια μικρή ανάπαυλα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες στην αγορά ενέργειας.

Το στοίχημα της επάρκειας

Τον χειμώνα 2022 – 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση περισσότερο από 20%, κάτι που συνέβαλε στο να διατηρηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τους πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις αρχές Απριλίου η χωρητικότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έφτανε το 55,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για ανάλογη χρονική περίοδο από το 2011, ενώ σήμερα υπολογίζεται στο 61%,

Αυτό σημαίνει πως αν και υπάρχει ακόμη ισχυρό ανοδικό ρίσκο για τις τιμές το καλοκαίρι, όταν θα γίνονται οι προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων, ενόψει του επόμενου χειμώνα, η ΕΕ έχει ήδη ένα «μαξιλαράκι». Δεν ξεκινάει από πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν επικρατεί κλίμα πανικού στην αγορά. Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ήταν στο 37%.

«Όπλο» οι κοινές αγορές φυσικού αερίου

Άλλωστε, με αυτό το σκεπτικό η ΕΕ δημιούργησε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, όπου προσέλκυσε περισσότερα από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, στον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, στα μέσα του Μαΐου, από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας.

Μέσα από τις κοινές αγορές οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν πλέον να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβάσεων προμήθειας απευθείας με τις εταιρείες προμηθειών, χωρίς καμία ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως έχει ανακοινωθεί θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι τιμές του φυσικού αερίου την περίοδο 2023/2024 θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 50 ευρώMWh. Πρόκειται για μια τιμή που αντιπροσωπεύει το 1/6 της μέγιστης αντίστοιχης του 2022, αλλά υπολείπεται σημαντικά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Δείτε το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενέργεια ΕΔΩ